ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifter: USA:s ambassadör i Bagdad evakuerad

USA:s ambassadör har evakuerats från landets ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, uppger irakiska regeringskällor för nyhetsbyrån Reuters. Även andra ur personalen, förutom säkerhetsansvariga, ska ha evakuerats.

Detta med anledning av de ilskna protester som rasar utanför byggnaden. Tusentals personer har samlats för att protestera mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i helgen.

Nyhetsbyrån AFP:s utsända rapporterar att en del demonstranter lyckats ta sig förbi den yttre muren kring ambassaden och att amerikanska säkerhetsstyrkor svarat med tårgas och distraktionsgranater för att trycka tillbaka dem.

Pentagon meddelade i söndags att USA angripit Hizbollah-brigaderna som svar på raketattacker som resulterat i att en civilanställd amerikansk medborgare dödats.

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen. De totalt fem målen låg i både Irak och i Syrien. Abu Mahdi al-Mohandes, högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah-brigaderna, har utlovat vedergällning.

Även Iraks regering har upprörts av USA:s agerande då man anser att anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och att de kränkt landets suveränitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer