1515
Annons

USA vill straffa Nordkorea med nya sanktioner

USA vill införa nya sanktioner mot Nordkorea, sedan den slutna regimen genomfört ytterligare robottester.

Foto:Lee Jin-man

FN:s säkerhetsråd, ska på begäran av USA, rösta om frågan under torsdagen. Enligt förslaget kan det bli en begränsning på hur mycket olja Nordkorea får importera, och minska stoppa exporten på bland annat klockor.

De senaste testerna, varav en var en så kallad interkontinental ICBM, genomfördes strax efter det att USA:s president Joe Biden lämnat Asien efter ett besök i Sydkorea och Japan.

Det är oklart om Nordkoreas nordliga grannar, Kina och Ryssland, kommer att lägga in sina veton.


Branschvrede mot Polisen: ”Varför ens anmäla brott?”

Fel och brister över hela landet – trots stark bevisning och vittnen. Det är slutsatsen i en granskning av polisens hantering av anmälda butiksbrott under vintern och våren.

”Konsekvenserna av brottslighet i handeln är fullkomligt noll”, säger Ica-handlaren Joakim Larsson. 

Joakim Larsson, som äger en Ica Nära i centrala Alingsås, har gjort över 150 polisanmälningar de senaste 13 månaderna.
Joakim Larsson, som äger en Ica Nära i centrala Alingsås, har gjort över 150 polisanmälningar de senaste 13 månaderna.Foto:Magnus Gotander

På 13 månader har Joakim Larsson, som äger en Ica Nära i centrala Alingsås, gjort över 150 polisanmälningar. 

Anledningen till att han blivit ”nitisk”, som Joakim Larsson själv uttrycker det, är att den lokala polisen inte såg problematiken som han och andra handlare dagligen kämpar mot: Brotten syntes inte i statistiken. 

”Då ska ni få statistik, tänkte jag eftersom de halvt garanterade trygghet och ordning om anmälningar kom in. I stället fick jag höra att jag anmäler för mycket: Polisen kan inte prioritera mindre brott”, säger han till Di. 

Framför allt är det stölder som drabbar verksamheten. Narkotikapåverkade stjäl mat. Vidare langas droger i butiken. Som många andra inom livsmedelshandeln brottas de också med större köttstölder. 

Fem av de brott som Joakim Larsson anmält har lett till fällande dom. Det har då rört sig om yrkeskriminella, där butiksstölderna varit en ingrediens i en större brottspalett. 

I hälften av fallen (cirka 70 anmälningar) har polisen lagt ned sina utredningar, trots bevisning i form av video från kameraövervakning. Resten av anmälningarna har skrivits av direkt, enligt egna uppgifter. 

”Den uniformerade polisen sköter sitt jobb till punkt och pricka. Men de som förs bort vet att det inte händer någonting mer. Inte ens Socialen bli kontaktad”, säger han och tillägger: 

”Konsekvenserna av brottslighet i handeln är fullkomligt noll. Det är den signal som samhället skickar till kriminella.” 

Under vintern och våren har Joakim Larsson deltagit i ”Projekt överklaga”, ett initiativ av Livsmedelshandlarna för att få fler butiksägare att anmäla brott. Handlarna har bland annat fått juridisk vägledning i hur man upprättar en korrekt polisanmälan med säkrad bevisning. 

Di rapporterade om projektet i mars, när det nyligen hade dragit igång. Nu har man utvärderat hur anmälningarna hanterats. Det är ingen smickrande bild av polisens arbete som summeras i slutsatserna. 

På punkt efter punkt lägger man fram brister och fel i hanteringen. Det handlar bland annat om felaktiga direktavskrivningar, nedlagda förundersökningar utan åtgärd, vakuumliknande tystnad och försök att outsourca polisens förhörsverksamhet till handlarna själva.  

Juristen Marie Wallin, tidigare kammaråklagare, är anlitad som expert i projektet.

”Vi har velat hjälpa polisen genom att anmäla på rätt sätt, spara bevisning och tillhandahålla vittnen som ställer upp. Förhoppningen var att det skulle leda till en förbättring”, kommenterar hon och fortsätter: 

”När vi ändå möts av direktavskrivningar och besked om att brotten som anmäls inte går att utreda, blir frågan till Polismyndigheten: Vad mer kan man göra?”

Juristen Marie Wallin har kvalitetsgranskat polisens hantering av handlares anmälningar.
Juristen Marie Wallin har kvalitetsgranskat polisens hantering av handlares anmälningar.Foto:Jack Mikrut

Projektet är visserligen begränsat i skala, men ger en tydlig indikation om butiksbottens status och prioritering, anser hon. 

”Det polisen kallar mängdbrott är instegsbrott och början på en 'karriär'. Handlare är en viktig aktör precis som skolan. De är också en temperaturmätare på vad som händer både i så kallade utsatta områden och i övriga Sverige.”

Hur påverkas anmälningsbenägenheten?
”Handlarna är positiva till att vi belyser problemet. Flera tycker också det känns skönt att veta att det inte är fel på de egna anmälningarna.”

”Men så klart finns en uppgivenhet. Varför ens anmäla brott? På sätt och vis är vi tillbaka där vi började”, säger Marie Wallin. 

Även Joakim Larsson kan känna för att strunta i att rapportera in stölder. Det tar tid och energi från verksamheten. 

Butikens säkerhetsinvestering ett nytt övervakningssystem som kan skicka krypterade säkerhetslänkar har inte heller gett någon effekt på polisens utredningsarbete, uppger han.

Samtidigt får branschen inte ge upp, understryker Joakim Larsson. 

”Vi måste strida tillsammans och visa att det finns systemfel i myndigheten som ska motverka och förebygga brott. Det spelar ingen roll att vi får fler poliser om man inte kan hantera anmälningar på rätt sätt.” 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?