Annons

USA: Vi hade bra diskussioner med Nordkorea

Nordkorea har lämnat kärnvapensamtalen med USA som hålls i Sverige, och uppger att amerikanerna ”inte tog med sig något till förhandlingsbordet”.

USA:s utrikesdepartement har dock en betydligt mer positiv bild av lördagens förhandlingar.

Till höger: Donald Trump och Kim Jong-Un under toppmötet i Sydkorea i juni. Till väster: Svensk polis utanför en konferensanläggning i Stockholmsområdet där kärnvapensamtal mellan USA och Nordkorea uppges ha pågått.
Till höger: Donald Trump och Kim Jong-Un under toppmötet i Sydkorea i juni. Till väster: Svensk polis utanför en konferensanläggning i Stockholmsområdet där kärnvapensamtal mellan USA och Nordkorea uppges ha pågått.Foto:TT
Till höger: Donald Trump och Kim Jong-Un under toppmötet i Sydkorea i juni. Till väster: Konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö där förhandlingarna pågått under stort hemlighetsmakeri.
Till höger: Donald Trump och Kim Jong-Un under toppmötet i Sydkorea i juni. Till väster: Konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö där förhandlingarna pågått under stort hemlighetsmakeri.Foto:Pontus Lundahl/TT; Susan Walsh/TT

”De tidiga kommentarerna från den nordkoreanska delegationen speglar inte innehållet eller stämningen i dagens 8,5 timmar långa diskussion”, skriver utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

”USA tog med sig kreativa idéer och hade bra diskussioner med sina nordkoreanska motparter”.

Ortagus uppger att USA tackat ja till Sveriges inbjudan till att återuppta samtalen om två veckor.

Förhandlare från Nordkorea och USA är i Sverige för kärnvapensamtal. På lördagen träffades ländernas delegationer på en avskild konferensanläggning utanför Stockholm.

Men vid 19-tiden på lördagen meddelade Nordkorea på en pressträff vid landets ambassad att samtalen hade avbrutits.

”Förhandlingarna har avbrutits”, säger en tjänsteman vid nordkoreanska ambassaden till TT.

Chefsförhandlaren Kim Myong-Gil uppger enligt Reuters att förhandlingarna inte nått upp till deras förväntningar.

Den nordkoreanske diplomaten uppger att motparten ”inte tog med sig något till förhandlingsbordet”.

”Nu är det upp till USA om dialogen återupptas”, säger Kim Myong-Gil, enligt Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hade USA:s utrikesminister Mike Pompeo uttryckt förhoppningar om att kärnvapensamtalen skulle nå resultat, även om ”mycket jobb återstår”.

”Vi kom dit med en uppsättning idéer. Vi hoppas att nordkoreanerna har kommit dit med glatt humör och en vilja att komma framåt”, sade Mike Pompeo vid en pressträff, enligt Reuters.

För att få Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att gå med på att börja nedrusta ska USA:s president Donald Trump vara beredd att erbjuda ett treårigt undantag från sanktionerna mot landets textil- och kolexport, rapporterar tidskriften Time.

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil anlände till Arlanda i torsdags. På fredagen kom USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, till ett möte på utrikesdepartementet i centrala Stockholm. Vid båda tillfällena närvarade Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

Överläggningarna har hållits på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö, dit delegationerna anlände under lördagsförmiddagen. Området har spärrats av och bevakas av polis.

Förhandlingarna omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Att de ens äger rum var något svenska UD vägrade att bekräfta officiellt fram till på lördagen, då utrikesminister Ann Linde (S) lämnade en kort kommentar.

”Jag gläds åt att tjänstemannadelegationer från USA och Demokratiska folkrepubliken Korea just nu befinner sig i Sverige för att föra samtal. Dialog behövs för att göra det möjligt med kärnvapennedrustning och en fredlig lösning”, skriver utrikesministern på Twitter.

Några ytterligare detaljer lämnas inte från UD.

”Vi kan bara bekräfta att ett möte pågår”, säger Klara Linder, pressekreterare hos Ann Linde.

Mötet väcker liv i de förhandlingar om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester som kollapsade i februari, när Donald Trump och Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att ha undertecknat någon överenskommelse. När ledarna möttes i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, kom de överens om att återuppta samtalen.

Tidigare i veckan, efter att Nordkorea meddelat att samtalen skulle återupptas, utförde diktaturen ett nytt test och avfyrade en robot som slog ner i Japanska havet, något som fördömts internationellt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?