Annons

USA varnar Serbien – låt bli ryska vapen

USA avråder Serbien från att försöka köpa ryska vapensystem. Varningen kommer sedan Serbiens president Aleksandar Vucic uttryckt intresse för avancerade ryska luftvärnssystem.

Bild som publicerats av serbiska myndigheter visar det ryska robotsystemet S-400 vid militärflygplatsen Batajnica i Serbien den 25 oktober.
Bild som publicerats av serbiska myndigheter visar det ryska robotsystemet S-400 vid militärflygplatsen Batajnica i Serbien den 25 oktober.Foto:Serbian Presidential Press Service via AP

Det handlar om vapensystem som använts i den gemensamma rysk-serbiska militärövning som på engelska kallas Slavic shield i Serbien den senaste veckan. Det är första gången som bland annat luftvärnsrobotsystemet S-400 deltar i övningar utanför Ryssland, enligt försvarsdepartementet i Moskva.

Det har använts i Syrien, och Turkiet har beställt S-400 trots motstånd från sina allierade i Nato.

USA:s Balkansändebud Matthew Palmer säger till nordmakedonsk tv att USA är bekymrat över att ryska vapensystem placerats på serbiskt territorium och möjligheten att Serbien överväger att köpa dem.

”Vi hoppas att våra serbiska partner är försiktiga och varsamma med sådana transaktioner”, säger han.

”Vi har ett starkt militärt partnerskap med Serbien. Jag tror att USA faktiskt är Serbiens bästa militärpartner”, tillägger han.

Aleksandar Vucic kommenterar uttalandet för serbiska medier.

”Vi kommer naturligtvis att vara försiktiga, eftersom jag inte vill att Serbien ska bli föremål för sanktioner från den ledande världsmakten, oavsett det faktum att de skulle vara fullständigt oberättigade och orättvisa”, säger han.

Serbien har historiskt nära band med Ryssland, som är angeläget om att bibehålla inflytande på Balkan, där Nato vinner mark. Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien är med i den västliga försvarsalliansen och Nordmakedonien väntas bli medlem nästa år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?