USA väntas dra ifrån i oljeracet

Internationella energimyndigheten, IEA, tror att det är möjligt att råoljeproduktionen i USA inom kort kan överstiga Saudiarabien och även konkurrenten Rysslands produktion.

Det framgår av den senaste månadsrapporten från IEA, som publicerades på fredagen.

Enligt IEA:s beräkningar nås en tillväxt i produktionen om 1,1 miljoner fat per dag i USA i år, upp från tidigare 870.000 fat per dag.

Sammantaget väntas produktionstillväxten utanför Opec vara 1,7 miljoner fat per dag i år. Detta måste ses mot bakgrund av efterfrågan på olja tillväxt uppskattning av 1,3 miljoner fat, vilket är en konservativ uppskattning och tar hänsyn till god ekonomisk tillväxt, men också det faktum att oljepriserna har stigit 55 procent sedan juni och kunde dämpa efterfrågan på olja, skriver IEA.

Dessutom väntar IEA fortsatt att marknaden sannolikt kommer att balanseras i år, med ett litet överskott under det första halvåret och underskott i den andra halvan, förutsatt att OPEC och dess partner uppfyller sitt avtal om produktionsbegränsningar.

Detta scenario, eller något liknande, är förmodligen bakom Reuters-konsensus om ett oljepris på 60-70 dollar per fat under 2018, anser IEA.

"Om den senaste tidens prisuppgång har förlorat ånga och 70 dollar är för mycket återstår att se. Men med geopolitisk osäkerhet och dynamiken i skifferproduktionen i USA, räknar vi med ett volatilt år", skriver IEA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?