1515
Annons

USA väntas dra ifrån i oljeracet

Internationella energimyndigheten, IEA, tror att det är möjligt att råoljeproduktionen i USA inom kort kan överstiga Saudiarabien och även konkurrenten Rysslands produktion.

Det framgår av den senaste månadsrapporten från IEA, som publicerades på fredagen.

Enligt IEA:s beräkningar nås en tillväxt i produktionen om 1,1 miljoner fat per dag i USA i år, upp från tidigare 870.000 fat per dag.

Sammantaget väntas produktionstillväxten utanför Opec vara 1,7 miljoner fat per dag i år. Detta måste ses mot bakgrund av efterfrågan på olja tillväxt uppskattning av 1,3 miljoner fat, vilket är en konservativ uppskattning och tar hänsyn till god ekonomisk tillväxt, men också det faktum att oljepriserna har stigit 55 procent sedan juni och kunde dämpa efterfrågan på olja, skriver IEA.

Dessutom väntar IEA fortsatt att marknaden sannolikt kommer att balanseras i år, med ett litet överskott under det första halvåret och underskott i den andra halvan, förutsatt att OPEC och dess partner uppfyller sitt avtal om produktionsbegränsningar.

Detta scenario, eller något liknande, är förmodligen bakom Reuters-konsensus om ett oljepris på 60-70 dollar per fat under 2018, anser IEA.

"Om den senaste tidens prisuppgång har förlorat ånga och 70 dollar är för mycket återstår att se. Men med geopolitisk osäkerhet och dynamiken i skifferproduktionen i USA, räknar vi med ett volatilt år", skriver IEA.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera