1515
Annons

USA väntas börja vaccinera mot covid i december

Målet är att vaccinera 20–30 miljoner människor per månad i USA mot covid-19. Och vaccineringarna kan sannolikt inledas en bit in i december, enligt chefen för regeringens ansträngningar för att få fram ett vaccin.

Foto:Hans Pennink

Vår plan är att kunna skicka vacciner till vaccinationsplatserna inom 24 timmar efter godkännande, säger Moncef Slaoui till mediebolaget CNN.

Vad det innebär i fråga om datum för de första vaccineringarna kommenterar han:

”Jag förväntar mig kanske dag två efter godkännandet, den 11 eller den 12 december.”

Det är USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) som ska godkänna ett vaccin.

I fredags lämnade läkemedelsbolaget Pfizer in en ansökan om att FDA ska godkänna dess vaccinkandidat mot covid-19 snabbt med hänvisning till att det är nödläge. FDA uppger att myndigheten den 10 december ska sätta sig med externa rådgivare för att börja diskutera frågan.

Tidigare meddelade Pfizer och företaget Biontech, som tillsammans arbetar med vaccinutvecklingen, att en slutanalys visat att deras kandidat var 95 procent effektivt i att förebygga covid-19 – som hittills krävt över 255.000 liv i USA.

Pfizer har sagt att bolaget har beredskap för att vid ett godkännande genast kunna börja leverera vaccinet. Företaget uppger att man kan ha 50 miljoner doser färdiga i år som kan ge skydd åt 25 miljoner människor.

Även företaget Moderna ligger långt fram i spåret när det gäller kontakterna med FDA.

Slaoui säger att sannolikt kan 20 miljoner människor i olika delar av USA vaccineras under december, och att takten kan ligga på 30 miljoner de efterföljande månaderna.

”I maj nästa år beräknas uppemot 70 procent av befolkningen kunna ha fått sina vaccinationer och då kan landet möjligen ha uppnått flockimmunitet vilket innebär att viruset inte kan sprida sig på samma sätt”, påpekar Slaoui.

De första att få sina injektioner är sårbara grupper, som äldre. Även personer som arbetar inom samhällsviktiga yrken som sjukvård ska prioriteras.

Men det finns också farhågor och Slaoui lägger in en brasklapp:

”Jag hoppas verkligen och ser fram emot att de negativa uppfattningarna om vaccinet ska minska och att människors acceptans ökar”, säger Slaoui.

”Det kommer att vara avgörande för att hjälpa oss”, fortsätter han.

En opinionsundersökning nyligen visade att fyra av tio amerikaner inte skulle ta ett vaccin mot covid-19 om det fanns något, även det var fem av tio i september.

Slaoui säger att vaccinen från Pfizer och Moderna inte visat på några allvarliga biverkningar under testerna.


Nordkorea bekräftar första covidfallet

Foto:朝鮮通信社

För första gången har Nordkorea officiellt bekräftat ett fall av covid-19 i landet. Sedan pandemins start har Nordkorea hävdat att man lyckats hålla smittan borta.

Nu utlyser ledare Kim Jong-Un en nationell nedstängning.

Det är inte klart om det rör sig om ett enda bekräftat fall eller flera. Den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger att provresultat från febersjuka personer i huvudstaden Pyongyang på söndagen ”överensstämmer med” den smittsamma omikronvarianten och resultatet beskrivs som en allvarlig nationell nödsituation.

Ledaren Kim Jong-Un lovar enligt KCNA att virusutbrottet ska besegras och utlyser en nationell nedstängning.

Landets ledning, inklusive Kim, har hållit krismöte för att diskutera smittan, rapporterar KCNA. Bland annat ska Kim ha krävt en skärpning av landets gränskontroller och ”manat alla städer och regioner i hela landet att noga stänga sina områden”. På alla arbetsplatser ska arbetslag isoleras från varandra för att förhindra eventuell smittspridning.

Det i normala fall isolerade landet har sedan pandemins start i början av 2020 slutit sig ytterligare mot omvärlden. Enligt Världshandelsorganisationen (WHO) genomfördes över 13 000 covidtest under 2020, samtliga visade negativt.

Experter menar att Nordkoreas sjuksystem är illa rustat för ett eventuellt större virusutbrott.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?