USA utvisar 35 diplomater

USA utvisar 35 ryska diplomater och president Obama utlovar sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna i samband med presidentvalet.

Enligt Ryssland förstör sanktionerna de diplomatiska förbindelserna mellan länderna.

Bild:TT

Diplomaterna, som enligt Barack Obama arbetar för den ryska underrättelsetjänsten, får 72 timmar på sig att lämna landet, rapporterar flera amerikanska medier. Två ryska anläggningar i New York och i Maryland stängs också.

Sanktionerna kommer att riktas mot två av Rysslands ledande underrättelsetjänster samt minst fyra högt uppsatta militärer och ytterligare två ryska medborgare, enligt The New York Times.

"Vi kommer att fortsätta vidta en mängd åtgärder. . . varav några inte kommer att offentliggöras", säger presidenten i ett uttalande, enligt Reuters.

I en första kommentar till det amerikanska beskedet säger en talesperson för Kreml att sanktionerna förstör de diplomatiska förbindelserna med Ryssland.

Talespersonen säger också att president Vladimir Putin ska fatta beslut om vad Rysslands svar blir. Samtidigt ifrågasätts hur effektiva sanktionerna verkligen kommer att bli med tanke på att Obama lämnar Vita huset om tre veckor.

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, säger det är en signal om att Obama inte kommer att vara passiv under sin sista tid i Vita huset.

"Obama anser att det är hans plikt att göra något, säger han".

Jan Hallenberg säger att det troligtvis var under kalla kriget som ett sådant stort antal utländska tjänstemän senast utvisades ur USA.

De ryska reaktionerna lär inte dröja länge, anser han:

"De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag."

Elena Namli, professor vid centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, är förvånad över uppgifterna om att 35 diplomater ska utvisas.

"Jag har inte hört talas om att så många utvisats samtidigt tidigare", säger hon.

"Utvisar ett land kommer det andra landet att svara på samma sätt. Så är det alltid."

Obama säger att en rapport över Rysslands "ansträngningar för att ingripa i vårt val, liksom illvillig cyberaktivitet kopplad till vårt val" kommer att presenteras för kongressen de kommande dagarna, enligt Reuters.

"Det här blir en andra stridspunkt mellan Obama och Trump, som nu sitter i en väldigt prekär position. Kommer det fram information som på något sätt kopplar det ryska agerandet till Trumpkampanjen – då vet ingen hur det slutar", säger Jan Hallenberg.

Utvisningarna är också ett svar på att amerikansk personal i Ryssland har utsatts för "trakasserier", enligt USA:s utrikesdepartement. Amerikanska UD har under lång tid protesterat mot att misstänkta ryska agenter och trafikpoliser trakasserat amerikanska diplomater i Moskva. Utrikesminister John Kerry har tidigare tagit upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin och med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?