Annons

USA: Uppmuntrar inte angrepp på rysk mark

Det var Ukraina som låg bakom attackerna mot två olika ryska flygfält nästan 50 mil från ukrainska gränsen i måndags, enligt en militärkälla. Liknande bedömning gör tankesmedjan ISW.

USA meddelar att man ”inte uppmuntrar” Ukraina att genomföra attacker i Ryssland.

En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.
En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP

Uppgiften om att Ukraina låg bakom attackerna mot flygfält i Ryssland på måndagen kommer från en militärkälla som talat med The New York Times. Enligt uppgifterna ska åtminstone ett av angreppen ha genomförts med hjälp av specialstyrkor nära basen för att guida drönaren rätt.

Även den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW) skriver med hänvisning till flera källor att det är troligt att Ukraina ligger bakom beskjutningen mot de två ryska flygbaserna Djagilevo och Engels.

Ett bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, förstördes och flera personer dog och skadades. 

Enligt Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement, uppmuntrar landet inte ukrainska attacker i Ryssland, rapporterar AFP.

”Vi möjliggör inte för Ukraina att kunna attackera utanför landets gränser, vi uppmuntrar inte Ukraina gå till angrepp utanför landets gränser”, säger han.

”Allt vi gör – allt världen gör för att stötta Ukraina – är för att stötta Ukrainas självständighet.”

Attacken demonstrerar Ukrainas förmåga att slå till mot ryska inre områden och möjligen hindra Rysslands upprepade attacker mot ukrainsk infrastruktur”, skriver ISW. Ett av de attackerade flygfälten, Engels, är bas för stridsplan med kapacitet att bära kärnvapen. 

Ukraina har officiellt inte tagit på sig attacken. President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak kommenterar kryptiskt på Twitter:

”Om något skjuts in i andra länders luftrum, kommer oidentifierade objekt förr eller senare tillbaka till utgångspunkten. Jorden är rund”.

Rysslands president Vladimir Putin har samlat säkerhetsrådet om inrikessäkerheten efter attackerna, meddelar Kreml.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att ryska myndigheter vidtar ”nödvändiga åtgärder” för att stärka skyddet av nyckelanläggningar. Peskov utesluter möjligheten till fredssamtal i nuläget. 

Ett flygfält i regionen Kursk i Ryssland, som gränsar till Ukraina, har också utsatts för en ny drönarattack på tisdagen, enligt uppgifter från en lokal guvernör.

”Som en följd av en drönarattack i området kring Kursks flygfält fattade en oljetank eld”, säger guvernören Roman Starovojt, utan att uppge var drönaren kom i från, rapporterar AFP.

Under natten fortsatte Ryssland med intensiva attacker mot ukrainskt territorium. Städer nära kärnkraftverket Zaporizjzja har än en gång beskjutits.

Över 80 robotar har avfyrats från Ryssland mot regionen Sumy vid ryska gränsen. Regionen har också utsatts för tung artilleribeskjutning, enligt guvernören.

I hela Ukraina pågår ”maximala ansträngningar” för att stabilisera elförsörjningen efter måndagens ryska robotattacker, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera