1515
Annons

USA uppmanar medborgare att lämna Ukraina: ”Kan försämras med kort varsel”

Säkerhetsläget i Östeuropa fortsätter att försämras. USA har uppmanat medborgare i Ukraina att resa hem och flera Natoländer förstärker sin militära närvaro i regionen. 

Foto:Efrem Lukatsky

Situationen i Ukraina fortsätter att försämras. På måndagen meddelande Nato att flera medlemsländer kommer att skicka fler fartyg och militära flygplan till regionen.

”Nato kommer att fortsätta vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara alla allierade, inklusive att stärka den östra delen av alliansen”, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Än så länge har USA inte fattat beslut om att stärka sin militära närvaro i regionen. Enligt uppgifter i amerikanska medier diskuterar Bidenadministrationen fortfarande var eventuella trupper skulle skickas för att stärka USA:s beredskap inför en eventuell invasion utan att provocera fram en rysk attack eller signalera att de diplomatiska samtalen fallerat.

Efter att president Joe Biden samlat sina säkerhetsrådgivare vid Camp David i helgen uppmanade landets utrikesdepartement anhöriga till amerikanska diplomater att lämna landet.

”Säkerhetssituationen, i synnerhet längs Ukrainas gränser, i ryskockuperade Krim och i östra Ukraina som kontrolleras av Ryssland, är oförutsägbar och kan försämras med kort varsel”, skrev utrikesdepartementet i ett uttalande i helgen.

Samtidigt har icke-nödvändig personal getts tillåtelse att lämna Ukraina och privatanställda amerikaner i landet uppmanats att överväga att åka hem, ytterligare ett tecken på att USA:s bedömning av säkerhetsläget försämras snabbt.

Under måndagen meddelande Storbritannien att delar av personalen vid landets ambassad i Kiev kommer att skickas hem. EU:s utrikesrepresentant Joseph Borell uppgav samma dag att EU inte har några planer på att plocka hem personal från Ukraina.

Ryssland å sin sida fortsätter att förneka några planer på att attackera Ukraina. Dimitrij Peskov, talesperson för Rysslands president Vladimir Putin, uppgav istället att ukrainska styrkor planerar en offensiv mot separatistiska styrkor i de västra delarna av landet.

”Detta händer inte på grund av vad vi, Ryssland, gör. Detta händer på grund av vad Nato och USA gör”, sa han under en presskonferens på måndagen enligt Financial Times.

Vid sidan om den upptrappade retoriken fortsätter också spekulationerna om vilken sorts sanktioner USA och EU kan enas om ifall Ryssland skulle korsa den ukrainska gränsen. EU:s utrikesministrar samlades i Bryssel på måndagen i ett möte som bland annat inkluderade ett samtal med den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken.

Än så länge diskuterar länderna fortfarande vad som skulle kunna utlösa sanktioner.

”Det är inte så att det krävs en full invasion för att det ska bli sanktioner och andra typer av hårda åtgärder. Det är om det blir något slags angrepp på Ukraina”, sa utrikesminister Ann Linde enligt TT.

Bidenadministrationen har redan signalerat att sanktioner som slår mot den ryska finanssektorn kan bli aktuella. Enligt uppgifter till Washington Post överväger USA också att använda sig av en ovanlig sorts exportkontroller som skulle kunna strypa Rysslands tillgång på halvledarkomponenter. Det handlar om liknande verktyg som tidigare satt press på den kinesiska telekomjätten Huawei.

Det upptrappade tonläget har framför allt slagit mot de ryska finansmarknaderna. Moskvabörsen föll 5 procent på måndagen, medan de ryska räntorna handlades upp till de högsta nivåerna på drygt sex år när investerare dumpade ryska statspapper. Rubeln tappade 1,3 procent mot den amerikanska dollarn och nådde den svagaste växelkursen sedan november 2020.


USA:s hushåll trotsar inflationen – fortsätter konsumera

De amerikanska hushållen ser fortfarande ut att hålla ut trots den höga inflationen. Detaljhandelsjättarna Walmart och Home Depot vittnar om fortsatt stark efterfrågan trots snabba prisökningar.

Foto:Elise Amendola, Luke Sharrett

Detaljhandelsförsäljningen steg ungefär som väntat i USA i april med en uppgång på 0,9 procent jämfört med samma månad 2020. Tillväxten påverkas sannolikt av den höga inflationen, som uppgick till 8,3 procent i april räknat i KPI.

Två tunga detaljhandelsbolag vittnade dock om fortsatt styrka hos konsumenterna när de släppte kvartalsrapporter på tisdagen.

Jätten Walmart lämnade en svagare rapport än väntat, bland annat till följd av att rekryteringar under vinterns virusvåg lett till högre arbetskraftskostnader än väntat när sjukskriven personal kom tillbaka snabbare än bolaget räknat med i början av året. Resultatet pressades också av snabba uppgångar i bränslepriserna och en större efterfrågan på livsmedel, där marginalerna är lägre.

Vd Doug McMillon beskrev hastigheten i inflationen som ett större problem än kundernas förmåga att klara högre priser och uppgav också att en ovanligt sval vår gjort att konsumenter skjutit upp vissa inköp. Även om Walmart sett en ökat efterfrågan på billigare varumärken inom livsmedelssegmentet beskrev han den underliggande efterfrågan som fortsatt stark.

”Vi ser stark tillväxt bland höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare. Vi ser definitivt styrka hos vissa konsumenter när det kommer till dyrare varor medan vi ser vissa andra byta”, sa han under en telefonkonferens på tisdagen.

En del av dynamiken som tyngde det första kvartalet väntas påverka även det andra, vilket fick Walmart att sänka sin vinstprognos för helåret till en mindre förlust, trots att prognosen för försäljningstillväxten skrevs upp från 3 till 4 procent. Aktien tappade 8 procent i den inledande handeln.

Hemmafixarkedjan Home Depot levererade istället en rekordrapport med högre resultat och försäljning än väntat, trots starka jämförelsetal från fjolåret och att inflationen lett till mer än dubbelt så snabb tillväxt i det genomsnittliga köpet än bolaget väntat sig.

”Våra kunder är motståndskraftiga, vi ser inte den känslighet för inflationen som vi hade väntat oss”, sa den nytillträdde vd:n Ted Decker under en telefonkonferens.

Aktien steg 4 procent i den inledande handeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?