Annons

USA-tullar höjde SSAB – sänkte Electrolux

Stockholmsbörsen inledde veckan med viss nedgång samtidigt som räntor rörde sig uppåt. USA-besked om stålimporttullar hjälpte SSAB men tyngde Electrolux.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 0,4 procent ned på nivån 1.551. Omsättningen summerade till knappt 11 miljarder kronor medan USA höll helgstängt.

Tyska DAX och franska CAC 40 backade båda 0,5 procent medan Europaräntor drog upp på måndagen, vilket dock hjälpte regionens banksektor. I Stockholm stängde SEB SEB A +0,33% Dagens utveckling , Nordea NDA SE +0,61% Dagens utveckling och SHB mellan 0,2 och 0,6 procent upp medan Swedbank SWED A +1,44% Dagens utveckling var svagt ned.

Största vinnaren inom OMXS30 var SSAB SSAB A +0,21% Dagens utveckling som lyfte nära 3 procent efter amerikanskt besked om införande av importtullar på stål och aluminium. SSAB:s amerikanska verksamhet, som utgör cirka 20 procent av total försäljning, väntas gynnas av detta.

"Vi uppskattar att amerikanska inhemska stålpriser kan gå upp med i snitt omkring 18 procent på detta", skrev SEB i en analys. Den finländska sektorkollegan Outokumpu steg 4,5 procent i Helsingfors.

På samma tema gick Electrolux ELUX B +1,41% Dagens utveckling ned nära 2 procent då marknaden oroade sig för stigande råmaterialkostnader för vitvarubolaget.

Inom råvarurelaterat tappade Boliden BOL -1,3% Dagens utveckling 0,9 procent medan basmetallpriser rörde sig ned. Koppar visade sin första minus-dag på sex dagar. Indonesien tillåter Freeport McMoran att exportera kopparkoncentrat från en gruva i landet i ytterligare ett år.

I det något dämpade riskklimatet tappade verkstadsjättarna Sandvik SAND +0,23% Dagens utveckling , SKF SKF B +1,06% Dagens utveckling och Atlas Copco ATCO A +1,64% Dagens utveckling mellan 0,7 och 1,3 procent. Därutöver var byggkoncernen Skanska SKA B +1,33% Dagens utveckling ned 1,4 procent medan telekombolaget Ericsson var 1,1 procent lägre.

Utanför storbolagsindexet återhämtade sig försvarsbolaget Saab efter fredagens rapporttapp. Aktien klättrade 5,5 procent under måndagen. Carnegie har höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Analyshuset anser att de fundamentala drivkrafterna för Saab är intakta. Detta trots svag lönsamhet och orderingång i slutet av 2017 och att guidningen för 2018 även den var åt det svagare hållet.

Bland förlorarna fanns Engelska skolan, ned knappt 2 procent, efter att ABG Sundal Collier rekommenderat sälj.

I det nya numret av Börsveckan köprekommenderades Leo Vegas och Bufab, de båda aktierna steg drygt 4 procent. Avvakta däremot med Biotage BIOT +1,72% Dagens utveckling på grund av en hög värdering, ansåg tidningen. Aktien tappade drygt 6 procent.

Trots ett köpråd i Börsveckan sjönk fastighetsbolaget Victoria Park svagt. I sektorn, som missgynnas av högre räntor, föll samtidigt bolag som Diös, Fabege FABG +0,85% Dagens utveckling , Wallenstam WALL B -0,23% Dagens utveckling , D Carnegie, Klövern KLOV B -0,75% Dagens utveckling och Atrium Ljungberg ATRLJ B +0,27% Dagens utveckling samtliga runt 2 procent.

Mot nedåtströmmen inom fastighetssektorn gick Corem med drygt 1 procents ökning sedan det släppt bokslut.

Det var överlag få större nyheter och flera aktier påverkades fortsatt av tidigare utfall i rapportfloden. G5 Entartainment tappade ytterligare 5 procent efter fredagens bokslut som inte föll i god jord. Hoist fortsatte ned nära 4 procent och har sedan förra veckans bokslut tappat 13 procent.

Oljebolaget Enquest ENQ -1,81% Dagens utveckling lyfte 14 procent efter att produktionsprognosen höjts kraftigt, kombinerat med meddelade att skulderna kommer att minska i snabbare takt.


Innehåll från Gar-BoAnnons

Unikt erbjudande av tjänster och försäkringar bidrar till hållbart byggande

Med över 30 års erfarenhet i branschen är Gar-Bo Sveriges ledande försäkringsbolag inom byggrelaterade försäkringar. Gar-Bos unika erbjudande, där tjänster och försäkringar finns samlade under ett tak, utgör en trygg grund när bolaget fortsätter sin redan starka tillväxtresa. Målet är att bidra till säkra byggprocesser, samt kvalitetssäkrade och långsiktigt hållbara byggnader.

– Vi grundades av branschen för branschen och erbjuder det som våra kunder efterfrågar. Hos oss finns tjänster och försäkringar samlade, vilket innebär att vi kan vara med våra kunder genom hela processen, från ax till limpa. Oavsett om du behöver hjälp med första penseldragen till ett nytt fastighetsprojekt eller om du ska ställa garanti efter att bygget är klart finns vi där, säger Linnea Moberg, VD. 

Kvalitetssäkrat byggande för framtiden

De fel, skador och brister som uppstår vid byggande värderas till 100 miljarder kronor varje år. Den kostnaden vill Gar-Bo bidra till att minska genom att erbjuda anpassade tjänster, försäkringslösningar och utbildningar till småhusföretag, bostadsutvecklare, byggentreprenörer och nybildade bostadsrättsföreningar. Det övergripande målet med verksamheten är att se till att det som byggs är kvalitetssäkrat för att hålla både idag och i framtiden. 

– Med vårt tjänsteerbjudande kan vi se till att projekten ska ha så goda förutsättningar som möjligt för att vara hållbara över lång tid. Till det har vi våra försäkringar som tryggar hela byggprocessen för alla parter, från byggherre till slutkund. Vi vill återföra all den kunskap vi har till branschen. Den data vi har hjälper oss att dra slutsatser för hållbart byggande och gör oss till ett naturligt nav för kunskap, säger Max Stea, Bostadsrättsspecialist.

En jämställd och långsiktig samarbetspartner

Hos Gar-Bo finns genuint engagerade medarbetare med unik kompetens som alla samarbetar för att skapa mervärde för kunderna och forma verksamheten efter marknadens behov. Det finns en vilja att hela tiden bidra med en kvalitet som vi kan ställa oss bakom både idag och imorgon.

– Vi driver ett medvetet jämställdhets- och mångfaldsarbete, då vi är övertygade om att en arbetsplats med olikheter i bakgrund, kultur och erfarenheter berikar oss. Jag tror att det är en bidragande faktor till att vi av branschen ses som en sund och långsiktigt hållbar samarbetspartner som har rätt kompetens, säger Linnea Moberg. 

Kunskapsnav inom bygg och försäkring

Under sina 30 år i branschen har Gar-Bo samlat en stor mängd data. Tillsammans med bolagets erfarenhet och närvaro i branschen bidrar denna data till viktiga insikter och kunskaper. För att dela med sig av dessa anordnar Gar-Bo kontinuerligt utbildningar, branschdagar och event. 

Tillsammans med kunderna, genom egen forskning samt genom att vara aktiv i olika branschorganisationer, bidrar Gar-Bo till att forma en byggbransch med så få skador som möjligt. På Gar-Bo finns även ett tekniskt råd som tittar på vilka typer av utvecklingsfel eller systematiska fel som uppstår när man bygger hus, i syfte att bidra till skadeförebyggande insikter och åtgärder.

– Vi utvärderar riskerna med olika byggmetoder och tar fram rapporter med våra insikter. Vi tittar till exempel på framtida konsekvenser av att bygga platta tak, gröna tak och kort takfot, alla vanliga byggtekniker idag. Vi vet att det ibland kan gå fel, och det är viktigt för oss att bidra med all den kunskap vi har för att minimera riskerna, säger Linnea Moberg.

Om Gar-Bo

Gar-Bo är Nordens ledande leverantör av byggrelaterade försäkringar och tjänster. Sedan över 30 år erbjuder vi bygg- och fastighetsbranschen försäkringar, besiktningar och specialisttjänster som tillsammans bidrar till ökad kunskap, en tryggare byggprocess och minskad ekonomisk risk.

Läs mer om Gar-bo

 

Mer från Gar-Bo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gar-Bo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?