Annons

USA trotsar omvärlden: Iransaktioner gäller

De internationella sanktionerna mot Iran har återigen trätt i kraft, hävdar USA – i trots mot resten av världens stormakter.

Washington hotar med åtgärder mot de som inte följer dess linje.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Patrick Semansky

”USA välkomnar återinförandet av i princip samtliga tidigare hävda FN-sanktioner mot Iran”, säger Mike Pompeo i ett uttalande. Detta skedde natten mot söndagen, enligt den amerikanske utrikesministern.

Problemet är att nästan ingen annan håller med. Både Kina, Ryssland och USA:s allierade länder i Europa motsätter sig uttryckligen Washingtons ensidiga beslut.

De internationella straffåtgärderna mot Iran hävdes i och med det kärnenergiavtal som slöts 2015 mellan Teheran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Överenskommelsen, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen, förhandlades fram av Barack Obama – men gillades inte av hans efterträdare.

”Det värsta någonsin”, kallade Donald Trump avtalet då han 2018 beslutade att lämna det och återinföra och trappa upp USA:s egna sanktioner mot Iran.

När Washington nu anser sig ha beslutat att även FN-sanktionerna är återinförda hänvisar man till en bestämmelse i det avtal man alltså inte längre är en del av. Enligt klausulen har undertecknare rätt att på egen hand utlösa ett återinförande, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.

Pompeo hotar med ospecificerade ”konsekvenser” för de länder som inte rättar sig efter USA:s linje. Åtgärderna kommer att meddelas under de kommande dagarna, tillägger han.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland skrev i fredags ett gemensamt uttalande till säkerhetsrådet där de klargör att eventuella beslut om att återinföra FN-sanktionerna inte kommer att betraktas som giltiga, rapporterar AFP.

Ryssland är fränare i sin kritik.

”Det är mycket smärtsamt att se hur ett stort land förnedrar sig på det här sättet, genom att obstinat och i feberyrsel motsätta sig de andra medlemmarna i FN:s säkerhetsråd”, twittrar Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Polijanskij, och tillägger: ”Är man döv i Washington?”

FN:s generalsekreterare António Guterres nöjer sig med att konstatera att det nu råder ”osäkerhet” om vad som gäller kring sanktionerna. Han säger dock att FN, så länge osäkerheten kvarstår, inte kommer att tillhandahålla det administrativa stöd man vanligtvis ger vid implementering av säkerhetsrådets sanktioner, rapporterar Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?