1515
Annons

USA trotsar omvärlden: Iransaktioner gäller

De internationella sanktionerna mot Iran har återigen trätt i kraft, hävdar USA – i trots mot resten av världens stormakter.

Washington hotar med åtgärder mot de som inte följer dess linje.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Patrick Semansky

”USA välkomnar återinförandet av i princip samtliga tidigare hävda FN-sanktioner mot Iran”, säger Mike Pompeo i ett uttalande. Detta skedde natten mot söndagen, enligt den amerikanske utrikesministern.

Problemet är att nästan ingen annan håller med. Både Kina, Ryssland och USA:s allierade länder i Europa motsätter sig uttryckligen Washingtons ensidiga beslut.

De internationella straffåtgärderna mot Iran hävdes i och med det kärnenergiavtal som slöts 2015 mellan Teheran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Överenskommelsen, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen, förhandlades fram av Barack Obama – men gillades inte av hans efterträdare.

”Det värsta någonsin”, kallade Donald Trump avtalet då han 2018 beslutade att lämna det och återinföra och trappa upp USA:s egna sanktioner mot Iran.

När Washington nu anser sig ha beslutat att även FN-sanktionerna är återinförda hänvisar man till en bestämmelse i det avtal man alltså inte längre är en del av. Enligt klausulen har undertecknare rätt att på egen hand utlösa ett återinförande, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.

Pompeo hotar med ospecificerade ”konsekvenser” för de länder som inte rättar sig efter USA:s linje. Åtgärderna kommer att meddelas under de kommande dagarna, tillägger han.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland skrev i fredags ett gemensamt uttalande till säkerhetsrådet där de klargör att eventuella beslut om att återinföra FN-sanktionerna inte kommer att betraktas som giltiga, rapporterar AFP.

Ryssland är fränare i sin kritik.

”Det är mycket smärtsamt att se hur ett stort land förnedrar sig på det här sättet, genom att obstinat och i feberyrsel motsätta sig de andra medlemmarna i FN:s säkerhetsråd”, twittrar Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Polijanskij, och tillägger: ”Är man döv i Washington?”

FN:s generalsekreterare António Guterres nöjer sig med att konstatera att det nu råder ”osäkerhet” om vad som gäller kring sanktionerna. Han säger dock att FN, så länge osäkerheten kvarstår, inte kommer att tillhandahålla det administrativa stöd man vanligtvis ger vid implementering av säkerhetsrådets sanktioner, rapporterar Reuters.


Aktiestrategen: ”Svårt att peka ut vinnarna i det här”

Deppiga konsumenter väntas slå hårt mot flera branscher. Allra värst drabbas sällanköpshandeln, enligt bedömarna.

”Det är svårt att peka ut vinnarna i det här”, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

Foto:JENNY HALLENGREN

Konsumenternas syn på den egna ekonomin har inte varit så pessimistisk sedan finanskrisen, enligt den senaste mätningen från Konjunkturinstitutet. Och när konsumenterna håller hårdare i plånboken väntas det slå hårt mot många börsbolag.

”Många svenska bolag har visat sig duktiga på att parera kriser. Men en lägre efterfrågan kan de inte parera”, säger Mattias Isakson på Swedbank.

Konjunkturprognoserna pekar på en rejäl inbromsning i den privata konsumtionen som utgör ungefär hälften av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP). Till exempel räknar storbanken Nordea med att tillväxten i den privata konsumtionen landar på 3 procent i år för att sedan ligga i princip still under 2023. I fjol var tillväxten 6 procent.

”Det handlar om ungefär 60 miljarder i konsumtionsökning som försvinner per år”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

”Det slår mycket brett. Vi har ett mättat konsumtionsbehov av varor, men även tjänstekonsumtionen stannar av framöver”, säger hon.

Danske Bank har beräknat att köpkraften i Sverige kan minska med 80 miljarder kronor under det första halvåret 2022.

I nuläget tror bedömarna att den minskade köpkraften först och främst drabbar bolag som säljer produkter av icke-nödvändig karaktär, som är lättare att prioritera bort än exempelvis mat och hygienartiklar. Många konsumentorienterade bolag har redan fallit tungt på börsen i år och pressen bedöms fortsätta.

”Sällanköp är det som primärt kommer att ta stryk. Dels upplever de att deras kostnader pressas uppåt, dels kommer de att gradvis möta mindre efterfrågan”, säger Mattias Isakson.

Som exempel på enskilda bolag som blir förlorare i den nya miljön där konsumenter inte har lika mycket pengar att röra sig med nämns bilkedjan Bilia, vitvarujätten Electrolux, byggvarukedjan Byggmax, trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna, lyssningstjänsten Storytel, fritidsproduktbolaget Thule och kylskåpsbolaget Dometic.

Bostadsutvecklare som JM och Bonava bedöms också med största sannolikhet att drabbas.

”De pressas själva av inflationen, har svårt att få grepp om projektkostnader och är lite avvaktande med att starta nya projekt”, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Strategerna har svårt att peka ut vinnare när köpkraften minskar. Mattias Isakson nämner ”relativa” vinnare som dagligvaruhandeln och bolag som Axfood, samt hygienföretaget Essity.

”För att klara oss så bra som möjligt i det här har vi dels innehav i konjunkturstabila sektorer som läkemedel, dels i bolag som initialt blir vinnare på högre räntor som bank och försäkringsbolag. Sen tittar vi på bolag som har möjlighet att skicka igenom prishöjningar, som råvarubolag”, säger Lars Söderfjell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?