Annons

USA-terminerna rasar trots Feds historiska stödköp – ”Vi står inför mörka dagar”

Federal Reserves stödköp på 700 miljarder dollar är historiska och kommer att göra centralbankens balansräkning rekordstor. Men det verkar inte glädja marknaden - som välkomnade beskedet med ett ras. 

Foto:Richard Drew

Donald Trump jublade över söndagens räddningsmanöver från USA:s centralbank. Men när terminsmarknaden i USA öppnade klockan 23, var stämningen allt annat än positiv. 

Amerikanska terminer rasade i den tidiga handeln, vilket indikerar kraftigt sjunkande börser när handeln öppnar. Indikationen för båda det breda indexet S&P 500 och Nasdaq-börsen ligger på minus 4 procent. 

”Marknaden reagerade som vid förra Fed-sänkningen”, konstaterar Sean George, som är hedgefondsförvaltare på Strukturinvest, några minuter efter att terminsmarknaden i USA dragit i gång på söndagens kväll. 

Feds förra räddningsåtgärd kom att följas av kraftig oro på marknaden, efter en initial uppgång. Men att reaktionen kommer så direkt efter ett så kraftigt stödpaket, är i sig oroande enligt förvaltaren: 

”Om inte det här får marknaden att stå emot, ja då står vi inför mörka dagar”, säger Sean George. 

Claes Måhlen, chefsstrateg på Handelsbanken, påpekar att söndagens centralbanksmanöver var historisk. 

”Själva räntesänkningen var prissatt och väntad. Det är inte sensationellt i sig”, säger han om att den amerikanska styrräntan sänktes.  

Stödköpen, så kallade kvantitativa lättnader, är däremot överraskande stora. 

”Det är 700 miljarder dollar de närmaste månaderna. Det är massivt måste man säga”, säger chefsstrategen. 

Det innebär bland annat att den amerikanska centralbankens balansräkning kommer att nå nya toppar. 

700 miljarder dollar är också en mycket stor summa att sjösätta så snabbt. Efter finanskrisen gjorde Fed stödköp på 85 miljarder per månad.   

”Men det här gör man under väldigt kort tid”, säger Claes Måhlén och tillägger att Federal Reserve i sitt språkbruk öppnar för ännu större köp. 

”Det kommer i ett läge när finanspolitiken måste bli hyperaktiv för att parera den stress som uppstår”, säger Claes Måhlén, som inte utesluter fortsatta åtgärder. 

”Jag tror absolut inte att man har nått vägs ände.” 

På söndagskvällen presenterades även ett penningspolitiskt samarbete mellan sex olika centralbanker. Förutom Federal Reserve deltar Bank of Japan, Bank of England och ECB. Syftet här är att se till att det finns likviditet i USD, en åtgärd som är omfattande men inte unik, enligt Claes Måhlén. 

”Den har man haft tidigare, exempelvis under finanskrisen och under eurokrisen. Det handlar om att det inte ska bli brist på dollar.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera