Annons

USA-terminerna rasar trots Feds historiska stödköp – ”Vi står inför mörka dagar”

Federal Reserves stödköp på 700 miljarder dollar är historiska och kommer att göra centralbankens balansräkning rekordstor. Men det verkar inte glädja marknaden - som välkomnade beskedet med ett ras. 

Foto:Richard Drew

Donald Trump jublade över söndagens räddningsmanöver från USA:s centralbank. Men när terminsmarknaden i USA öppnade klockan 23, var stämningen allt annat än positiv. 

Amerikanska terminer rasade i den tidiga handeln, vilket indikerar kraftigt sjunkande börser när handeln öppnar. Indikationen för båda det breda indexet S&P 500 och Nasdaq-börsen ligger på minus 4 procent. 

”Marknaden reagerade som vid förra Fed-sänkningen”, konstaterar Sean George, som är hedgefondsförvaltare på Strukturinvest, några minuter efter att terminsmarknaden i USA dragit i gång på söndagens kväll. 

Feds förra räddningsåtgärd kom att följas av kraftig oro på marknaden, efter en initial uppgång. Men att reaktionen kommer så direkt efter ett så kraftigt stödpaket, är i sig oroande enligt förvaltaren: 

”Om inte det här får marknaden att stå emot, ja då står vi inför mörka dagar”, säger Sean George. 

Claes Måhlen, chefsstrateg på Handelsbanken, påpekar att söndagens centralbanksmanöver var historisk. 

”Själva räntesänkningen var prissatt och väntad. Det är inte sensationellt i sig”, säger han om att den amerikanska styrräntan sänktes.  

Stödköpen, så kallade kvantitativa lättnader, är däremot överraskande stora. 

”Det är 700 miljarder dollar de närmaste månaderna. Det är massivt måste man säga”, säger chefsstrategen. 

Det innebär bland annat att den amerikanska centralbankens balansräkning kommer att nå nya toppar. 

700 miljarder dollar är också en mycket stor summa att sjösätta så snabbt. Efter finanskrisen gjorde Fed stödköp på 85 miljarder per månad.   

”Men det här gör man under väldigt kort tid”, säger Claes Måhlén och tillägger att Federal Reserve i sitt språkbruk öppnar för ännu större köp. 

”Det kommer i ett läge när finanspolitiken måste bli hyperaktiv för att parera den stress som uppstår”, säger Claes Måhlén, som inte utesluter fortsatta åtgärder. 

”Jag tror absolut inte att man har nått vägs ände.” 

På söndagskvällen presenterades även ett penningspolitiskt samarbete mellan sex olika centralbanker. Förutom Federal Reserve deltar Bank of Japan, Bank of England och ECB. Syftet här är att se till att det finns likviditet i USD, en åtgärd som är omfattande men inte unik, enligt Claes Måhlén. 

”Den har man haft tidigare, exempelvis under finanskrisen och under eurokrisen. Det handlar om att det inte ska bli brist på dollar.” 


Innehåll från Danske BankAnnons

Så sparar du tid och pengar – här är tjänsterna som effektiviserar din ekonomifunktion

Företagen har redan börjat anpassa sig till digitala kundmöten – men det finns stora besparingar att göra genom att digitalisera interna processer.

– Lyckas man centralisera ekonomifunktionen kan man frigöra både tid och pengar, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Få hjälp med att lösa företags utmaningar – boka rådgivning här 

Coronapandemin har ställt om vårt sätt att jobba – och var vi jobbar. Distansjobb från hemmet blir allt vanligare samtidigt som samhället är under stor omställning.

– Accessen till de digitala motorvägarna är i vissa fall helt nödvändiga, men framför allt bidrar digitaliseringen till ökad tillgänglighet och ökad effektivitet i administrativ hantering, samtidigt som den snabbar på processer, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Under Coronapandemin, där företagen haft utmaningar med kassaflödet och tvingats ställa om, justera sina prognoser och leta efter besparingar, har banken en viktig rådgivande funktion. 

– Det handlar dels om att göra en analys av kassaflödet men också identifiera processer och funktioner i företaget som kan ställas om på kort sikt och som faktiskt effektiviserar företaget, säger Anders Gullesjö.

Digitaliseringen ökar

En av de starkaste trenderna som accelererat i spåren av Covid19 är just digitaliseringen. Många har haft fokus på det digitala kundmötet – men det finns stora besparingar och effektivitetsvinster att göra med att digitalisera och automatisera interna processer; kanske hela avdelningar.

– Automatisering och digitalisering är ett område som ökar, och där kan vi erbjuda riktigt bra lösningar, säger Anders Gullesjö.

Danske Bank har laddat företagsplattformen District med en mängd olika funktioner som kan underlätta företagets vardag.

– Du är i kontroll över bolagets finansiella ställning och kan enkelt hantera betalningar, och inte minst smidigt sköta administrativa funktioner. Du kan även sköta dina FX-affärer (valutahandelsaffärer), garantier, företagens kort, göra kassaflödesberäkningar samt styra din likviditetsplanering i plattformen.

Centraliserad funktion frigör resurser

Danske Bank kan dessutom erbjuda tjänsten Cashpoolsystem (även kallat koncernkonto). Hos många bolag sitter det personalresurser som gör ungefär samma arbete på dotterbolagens ekonomiavdelningar. 

– Genom att centralisera den funktionen kan man frigöra resurser som därmed kan lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Det är en trend att allt fler verksamheter centraliserar just ekonomifunktionerna för att skapa skalfördelar. Det är något vi ser kommer skapa effektivitetsvinster på kort sikt, säger Anders Gullesjö.

Enligt honom är Cashpool en bra lösning för att automatiskt skapa ränteoptimering genom att man ”nettar” ut underskott i ett bolag mot ett överskott i ett annat bolag. 

– Det kan också vara en bra lösning även om ditt företag är verksamt i fler länder än Sverige, avslutar Anders Gullesjö.

Rätt rådgivning – utifrån dina utmaningar 

Fakta

Om du vill att dina kunder ska kunna skriva under avtal eller andra handlingar på din webbplats med BankID, så hjälper Danske Bank till med bankernas ID-tjänst. BankID är både en elektronisk identitetshandling och ett elektroniskt signeringsverktyg. Eftersom du slipper hantera en massa papper blir dina rutiner snabbare och enklare. Med hjälp av bankernas ID-tjänst kan du snabba upp beslutsprocesser och utveckla nya tjänster.

Med digital signering kan du signera dina dokument när det passar dig och utan att invänta postgången. Om ni är flera som ska signera dokumenten slipper ni skicka dokumenten mellan er. Logga in på Danske Banks hemsida med hjälp av ditt BankID och läs samt signera dokumentet via din dator, telefon eller surfplatta. Med digital signering vet du att rätt personer signerar dokumenten. 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?