1515
Annons

USA-terminerna pekar på uppgång

New York-börserna ser ut att öppna med stigande kurser på måndagen efter det kommit överraskande stark arbetsmarknadsstatistik under påskhelgen. 

Elbilstillverkaren Tesla stiger kraftigt på beskedet om rekordleveranser under det första kvartalet.

Foto:TT

Terminen för Dow Jonesindustriindex lyfter med 0,8 procent medan S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq kompositindex stiger runt 0,6 procent i förhandeln.

Detta efter att det kommit överraskande stark arbetsmarknadsstatistik på långfredagen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars. Det var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Bland enskilda aktier stiger Tesla 7,3 procent i förhandeln efter att bolaget meddelat att det levererade 185.000 fordon under det första kvartalet – en ny rekordsiffra för elbilstillverkaren.

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox lyfter i sin tur 4,8 procent före börsöppningen i spåren av att storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med en ”köp” respektive ”övervikt”-rekommendation.

Under påskhelgen gav den amerikanska regeringen läkemedelsbolaget Johnson & Johnson hela ansvaret för vaccintillverkningen i en fabrik i Baltimore som ägs av kontrakttillverkaren Emergent Biosolutions, EBS. Hädanefter kommer endast Johnson & Johnsons vaccin mot coronaviruset att tillverkas i anläggningen. 

Åtgärden från regeringen kommer till följd av att EBS för några veckor sedan blandade ihop ingredienserna för Johnson & Johnsons och Astras Zenecas vaccin, som båda tillverkades i fabriken, vilket förstörde en vaccinomgång.

Johnson & Johnson avancerar 0,3 procent i förhandeln medan EBS backar cirka 1 procent. 

Splittrad analytikerkår efter sommarrallyt

Wall Street har bjudit på ett rejält sommarrally. Hur länge kan den goda stämningen fortsätta? Bland analytikerna går meningarna isär, där en del ser paus för ränteuppgången och andra varnar för press på företagens vinster.

Foto:Pontus Höök / TT

Wall Street öppnade svagt negativt på tisdagen men nedgången bleknar bredvid sommarens rally.

Storbolagsindexet S&P 500 har stigit över 17 procent sedan vändningen för två månader sedan. Under samma period har exempelvis Stockholmsbörsen avancerat lite mer än 7 procent.

Investerarna har kastat sig över amerikanska aktier den senaste tiden, enligt en sammanställning från Bank of America. Nyligen noterade storbanken de största inflödena till de amerikanska börserna på drygt två månader, samtidigt som investerare fortsatte att vända ryggen åt asiatiska och europeiska börser.

Bland annat har aptiten på techaktier och finansbolag ökat igen, ett tecken på att ränteoron börjat lägga sig på Wall Street. Samtidigt har investerare sålt inflationsjusterade korta obligationer fem veckor i rad, den längsta perioden med utflöden sedan pandemin bröt ut.

Den senaste tidens börsuppgång är driven av att investerare inte längre är lika oroliga för stagflation, ett scenario med hög inflation och låg tillväxt, enligt storbanken Jefferies.

De pekar bland annat på att den så kallade breakeven-inflationen, som beräknas på skillnaden mellan nominella och reala räntor, fortsatt att falla.

”Det hade varit stort sett omöjligt för aktier att stiga om inte de nominella räntorna hade krossats”, skriver analytikerna under ledning av den globala investeringschefen Sean Darby.

Förhoppningar om att den mest aggressiva delen av centralbanken Federal Reserves räntehöjningscykel ska vara över ger anledning att tro att de senaste månadernas börsuppgång kan fortsätta. 

Storbanken JP Morgan pekar bland annat på att gapet mellan inflationsförväntningarna och räntorna minskat och beskriver börsuppgången som en reaktion på lägre ränteförväntningar snarare än förändringar i långsiktiga startegiska placeringar.

”Vi tror att den taktiska återhämtningen i tillväxtaktier har kött på benen eftersom räntorna sannolikt kommer stå still”, skrev banken i en analys tidigare i veckan.

De ser ingen anledning för investerare att skifta tillbaka till klassiska värdeaktier förrän USA börjar leverera starkare tillväxtindikatorer, något som inte väntas ske förrän vid slutet av året.

Men analytikerkåren är splittrad. Bland annat Morgan Stanley ser ett fortsatt dåligt utgångsläge för börsen i dag vad gället både penningpolitiken och den bredare makromiljön.

Tillsammans med bland annat Goldman Sachs har de flera gånger varnat för att sommarens börsuppgång kan bli kortlivad och bland annat hänvisat till att den höga inflationen riskerar att pressa vinstmarginalerna, inte bara under hösten utan också nästa år.

Den senaste rapportperioden har ändå genererat fler positiva överraskningar än negativa. Tre fjärdedelar av bolagen i S&P 500 levererade högre vinst än väntat medan 70 procent rapporterade en högre omsättning än analytikerna räknat med, enligt den senaste sammanställningen från Factset.

Eftersläntraren Walmart, som rapporterade på tisdagen, lyckades exempelvis bräda förväntningarna på både vinst och omsättning. Försäljningen steg med 8 procent på årsbasis, bland annat drivet av att lågprisjätten lyckats locka till sig fler medel- och höginkomsttagare.

Men den genomsnittliga vinsttillväxten på Wall Street var den lägsta sedan slutet av 2020 och av de bolag som lämnat framåtblickande guidning var fler pessimistiska än optimistiska om utvecklingen framöver. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera