USA-terminerna pekar på uppgång

New York-börserna ser ut att öppna med stigande kurser på måndagen efter det kommit överraskande stark arbetsmarknadsstatistik under påskhelgen. 

Elbilstillverkaren Tesla stiger kraftigt på beskedet om rekordleveranser under det första kvartalet.

Foto:TT

Terminen för Dow Jonesindustriindex lyfter med 0,8 procent medan S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq kompositindex stiger runt 0,6 procent i förhandeln.

Detta efter att det kommit överraskande stark arbetsmarknadsstatistik på långfredagen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars. Det var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Bland enskilda aktier stiger Tesla 7,3 procent i förhandeln efter att bolaget meddelat att det levererade 185.000 fordon under det första kvartalet – en ny rekordsiffra för elbilstillverkaren.

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox lyfter i sin tur 4,8 procent före börsöppningen i spåren av att storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med en ”köp” respektive ”övervikt”-rekommendation.

Under påskhelgen gav den amerikanska regeringen läkemedelsbolaget Johnson & Johnson hela ansvaret för vaccintillverkningen i en fabrik i Baltimore som ägs av kontrakttillverkaren Emergent Biosolutions, EBS. Hädanefter kommer endast Johnson & Johnsons vaccin mot coronaviruset att tillverkas i anläggningen. 

Åtgärden från regeringen kommer till följd av att EBS för några veckor sedan blandade ihop ingredienserna för Johnson & Johnsons och Astras Zenecas vaccin, som båda tillverkades i fabriken, vilket förstörde en vaccinomgång.

Johnson & Johnson avancerar 0,3 procent i förhandeln medan EBS backar cirka 1 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?