Annons

USA-terminer pekar på uppgång efter KPI-data

Terminerna för de ledande USA-indexen pekar mot en öppning på svagt plus under fredagen. Amerikansk KPI-statistik har inkommit något under förväntan.

Runt en halvtimme innan börsöppningen hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,1 procent och terminerna för det bredare S&P 500 respektive teknikorienterade Nasdaq 100 var 0,2 respektive 0,3 procent högre.

Den amerikanska inflationen var något lägre än väntat i september medan detaljhandelsförsäljningen i landet ökade något mindre än väntat under månaden. På valutamarknaden har dollarn försvagats tydligt medan amerikanska marknadsräntor rört sig ned klart i spåren av prisstatistiken.

Bland banker, som missgynnas av lägre räntor, noterades det överlag smärre nedgångar i förhandeln.

Bank of America steg dock svagt sedan det rapporterat en stabil rapport för det tredje kvartalet. Däremot tappade Wells Fargo omkring 2 procent i förhandeln sedan kvartalsintäkterna inte nått upp till förväntningarna medan resultatet varit tydligt lägre än väntat då legala kostnader tyngde resultatet.

Det tyska kemibolaget Bayer säljer delar av sin verksamhet inom jordbruk och grödor för 5,9 miljarder euro till den tyska sektorkollegan BASF för att bana väg för Monsanto-affären. Monsanto steg 2,5 procent i USA-förhandeln.

Oljepriset klättrade ett par procent och oljejättarna Exxon Mobil samt Chevrons aktier ökade omkring 0,5 procent i förhandeln.


Noteringar klockan 15.00

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,12%
Terminen för S&P 500 +0,18%
Terminen för Nasdaq 100 +0,33%

2-åriga USA-räntan -0,0157 till 1,4969%

10-åriga USA-räntan -0,0286 till 2,2891%

Innehåll från XledgerAnnons

Så tacklar han utmaningarna i tuffa rollen: ”Kärnan i beslutsfattandet”

Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.
Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Glöm myten om en robot som mekaniskt hamrar ut siffror.

Dagens ekonomichefer styr strategi, analyser – och är kanske den viktigaste rådgivaren till vd.

– Det är mer en strategisk roll för att hjälpa bolaget framåt, att vara ett beslutsstöd till företagets ledning, säger Jonas Alfredson, ekonomichef hos mjukvaruföretaget Lumera.

Samla allt i ett system – så funkar det

Som en brandvarnare. Så beskriver Lumeras business controller Rickard Mauritzon ekonomichefens roll i det moderna bolaget.

– När allt rullar på är ekonomichefen mer i bakgrunden, men om något inte fungerar ska jag kunna föra en dialog på en så pass strategisk nivå så att alla förstår vad som behöver göras. Precis som en brandvarnare kan rädda ditt liv så räddar en bra ekonomichef pengar och jobb, säger han.

Hos Lumera, som utvecklar och driver system inom liv- och pensionsförsäkringar åt flera stora marknadsaktörer, har Jonas Alfredson brandvarnarens roll. Han roas av liknelsen:

– Haha, ja så kanske man kan säga. Vi på ekonomiavdelningen kan lägga grunderna och göra analyserna, sedan ska ju det operativa genomföras. Leverans måste ske på andra delar också, men vi är absolut en stödfunktion.

Alfredson konstaterar samtidigt att arbetsuppgifterna för en ekonomichef förändrats på senare år, något han tror är tätt sammankopplat med teknikutvecklingen hos dagens affärssystem:

– Den största förändringen är automatiseringen, man hanterar mycket färre praktiska frågor. Istället kan vi lägga den tiden på analys. En annan stor förändring är omvärldsanalys, saker förändras snabbt. Det är faktorer vi behöver följa för att kunna planera för olika scenarion.

Till sin hjälp har har Alfredson hjälp av flera programvaror där affärssystemet Xledger, som han beskriver som en mycket viktig pusselbit i verksamheten och en mycket viktig del i beslutsfattandet.

– Det är kärnan i beslutsfattandet. Om jag pratar specifikt om Xledger använder vi i princip alla delar av programmet. Det är en jättefördel att man slipper använda andra system utan kan ha allt från projektredovisning, tidrapportering till fakturahantering på samma ställe, säger han.

Lumeras business controller Rickard Mauritzon.
Lumeras business controller Rickard Mauritzon.

När Lumera bestämde sig för att byta affärssystem tittade man på flera alternativ. Det som slutligen fällde avgörandet var Xledgers molnlösning – där allt som behövs är en internetuppkoppling:

– I stora drag var det cloud-miljön som var avgörande. Vi slipper ha egna intranät och liknande för att hantera alla flöden, utan alla siffror ligger i molnet. I kombination med starka verktyg för att ställa upp scenarion och forecasts ger det oss bättre underlag, säger Mauritizon.

Han menar att det finns goda ekonomiska skäl för företaget att lägga stort fokus på såväl affärssystem som ekonomichefens roll:

– För oss är det en viktig framgångsfaktor att ha ett bra affärssystem som stöd för att kunna leverera enligt våra mål. Det ger oss möjlighet att ha bra kontroll över verksamheten och vara effektiva, idag och i framtiden.

Få insikter om hela din verksamhet – i realtid

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera