ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

USA: Statsskulden passerar skräckgräns

  • Foto: Colourbox

Den amerikanska federala statsskulden har nyligen ökat till över 20 biljoner dollar, eller 20.000 miljarder dollar, enligt hemsidan US Debt Clock.org som nu visar 20,171 biljoner dollar.

Det motsvarar närmare 62.000 dollar per amerikan. Omräknat till svenska kronor innebär det cirka 492.000 kronor per amerikan enligt rådande växelkurs på 7,94 kronor per dollar.

De som ligger bakom US Debt Clock.org uppger sig inte vara beroende av något politiskt aktivt parti, myndighet eller lobbyorganisation. På hemsidan kan dock kritik mot den amerikanska skuldsättningen anas.

Enligt siffror från det amerikanska finansdepartementet noterades USA:s federala statsskuld över 20-biljonstrecket för första gången den 8 september.

Företaget Seymour Durst har en "skuldklocka" som finns att beskåda på en elektronisk skylt på utsidan av företagets kontor på Manhattan.

USA:s statsskuld är högre än Sveriges mätt som andel av BNP. Den svenska statsskulden var i slutet av augusti 1.242 miljarder kronor, vilket motsvarar i storleksordningen 124.000 kronor per svensk. Befolkningsmängden bedöms ha passerat 10-miljonersstrecket i februari.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer