Annons

USA snart störst på olja – petar Ryssland från tronen

USA kommer att gå om Ryssland som världens största oljeproducent senast nästa år. Det bedömer energiorganet IEA:s chef Fatih Birol och pekar på hur USA:s skifferolja fortsätter att påverka den internationella oljemarknaden.

"USA:s skifferoljetillväxt är mycket stark och landet kommer snart att vara världens främsta oljetillverkare", säger han i Japans huvudstad Tokyo.

I slutet av förra året steg USA:s produktion av råolja för första gången sedan 1970-talet till tio miljoner fat om dagen. Stegringen innebar att man petade ner Saudiarabien från andra plats efter Ryssland.

USA:s energimyndighet EIA beräknar att antalet producerade fat olja kommer öka till över elva miljoner per dag innan årsskiftet.

Nordsjöoljan ligger på 67,34 dollar per fat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?