1515

USA sköt ned drönare i Syrien

Den USA-ledda koalitionen uppger att man skjutit ned en beväpnad drönare i sydöstra Syrien som närmat sig dess styrkor. Drönaren ska ha använts av styrkor allierade med den syriska regimen.

Bild:AP

Uppgifterna kommer i ett uttalande från koalitionen, som säger att drönaren skjutits ned efter att den "uppvisat fientliga avsikter och avancerade mot koalitionsstyrkor".

Enligt en amerikansk militärkälla var det ett amerikanskt stridsflygplan som sköt ner drönaren, som var av en typ som tillverkas i Iran.

Händelsen ska ha inträffat i närheten av platsen där en annan drönare sköts ner den 8 juni efter att den släppt bomber i närheten av koalitionsstyrkorna, enligt uttalandet.

Uppgifterna kommer i ett läge där relationerna är rejält spända mellan USA och Ryssland, efter att USA nyligen sköt ned ett syriskt stridsplan.

Tidigare på tisdagen meddelade den australiska militären att man tills vidare ställer in sina flyginsatser över Syrien, efter Rysslands reaktioner på nedskjutningen.

Ingen anledning uppgavs till flygpausen, men tidningen The Australian säger att det handlar om försiktighetsskäl.

Ryssland sade att USA inte hade använt den "heta linje" som finns mellan de båda länderna för att varsla om sin attack mot Syriens stridsplan. Ryssland har nu stängt linjen, och förklarat att USA:s flyg kommer att behandlas som potentiella måltavlor över Syrien.

Australien är, liksom exempelvis Danmark, med i en USA-ledd koalition som bekämpar terrorgrupper i Syrien och Irak. Ryssland strider på samma sida som den syriska regimen i inbördeskriget.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?