Annons

USA-sanktioner mot fler Kinabolag – Hasselblads ägare med på listan

HONGKONG 

Listan över kinesiska bolag svartlistade av USA växer allt längre.

På tisdagen adderades dussintals kinesiska bolag inom flygindustrin, kopplade till Kinas militär. Även Hasselblads ägare DJI har sanktionerats.

Donald Trumps administration har kraftigt eskalerat trycket mot Kina under de sista veckorna kvar på makten.
Donald Trumps administration har kraftigt eskalerat trycket mot Kina under de sista veckorna kvar på makten.Foto:Patrick Semansky/TT

Kinas ambition att skapa en utmanare till Boeing och Airbus för att tillverka förstklassiga passagerarflygplan har fått ytterligare en törn efter att USA har svartlistat dussintals kinesiska bolag kopplade till flygindustrin.

USA:s handelsdepartements nya sanktionslista omfattar 58 kinesiska och 45 ryska företag som antas ha direkt eller indirekt koppling till respektive militär.

”Departementet vill […] bekämpa Kinas och Rysslands försök att använda amerikansk teknologi för deras militära program”, sa handelsminister Wilbur Ross på måndagen.

Listan är tänkt att ”hjälpa exportörer i screeningen av kunder” gällande militäranvändning i slutledet, framhöll han vidare.

Donald Trumps administration har kraftigt eskalerat trycket mot Kina under de sista veckorna kvar på makten. Förra veckan svartlistades 60 ytterligare kinesiska teknikföretag vilka ansågs utgöra hot mot USA:s nationella säkerhet.

Bland de bolagen var Shenzhen-baserade drönarjätten DJI, storägare i svenska kameratillverkaren Hasselblad. DJI anklagas för att vara instrumentalt i Pekings massövervakning, inklusive av den muslimska minoriteten i provinsen Xinjiang, vilket Di har rapporterat om tidigare.

Halvledartillverkaren Semiconductor Manufacturing International, som också svartlistades förra veckan, har backat 10 procent på Hongkongbörsen sedan torsdagens slutkurs.

Även om tillträdande president Joe Biden väntas ta avstånd från mycket av föregångarens politik antas hans administration jobba vidare på många av dennes åtgärder – som ökat tryck på kinesiska teknikbolag.

Regeringen i Peking sa under helgen att Washington systematiskt bryter mot internationella handelsregler, och hotar att slå tillbaka med nya handelshinder.

En majoritet av de kinesiska företagen var inom flygindustrin. Bland dem finns Aviation Industry Corporation of China, AVIC, en statsägd leverantör till flygvapnet.

Restriktionerna beskrivs som en käftsmäll för utvecklandet av det kinesiska passagerarplanet Comac C919, som ses som den största utmanaren till Boeing och Airbus.

Statsägda Commercial Aircraft Corporation of China sitter i knät på amerikanska leverantörer gällande exempelvis jetmotorer och system för flygkontroll, vilket de nu mister tillgång till. C919, som går under öknamnet Turbinpandan, ska stå startklar vid slutet av nästa år enligt plan.

En chef på Comac säger till South China Morning Post att sanktionerna ”avsevärt” försvårar utsikterna för bolaget. Men det slår också tillbaka mot USA:s flygplansindustri.

”Listan utgör även utmaningar för Boeing som planerar att sälja mer än 1.000 flygplan till Kina under de kommande 15 åren. Det är svårt att föreställa sig att Kina köper Boeing i större kvantiteter så länge som USA sanktionerar Comac”, sa chefen.

Även tankesmedjan Centre for Strategic and International Studies i Washington har varnat att sanktioner mot Comas slår mot Boeing. Samtidigt anses Kinas förmåga att skapa egna passagerarflyg av kvalitet är små.

”Jag har studerat flera kinesiska industrier, och det här är den mest patetiska jag skådat”, skriver Scott Kennedy, seniorrådgivare vid tankesmedjan, i en ny rapport.

Kina behöver köpa 8.600 flygplan under de kommande 20 åren, enligt en uppskattning av Boeing från förra månaden.

Di har sökt Hasselblad för en kommentar.

Innehåll från EKNAnnons

Så fångar du superinvesterarens intresse i tuffa tider

Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.
Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.

I tuffa tider växer företagens behov av kapital samtidigt som investerare drar öronen åt sig. Hur besegrar man oddsen och väcker investerarnas intresse? Här berättar Lena Apler – affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet – vad hon letar efter just nu.

Så här kan tillväxtbolag få möjlighet att finansiera sin exportsatsning

Det har varit ett skakigt år för svenska företag. Hur har det påverkat din företagsportfölj?

– Läget på marknaden har ökat riskaversionen vilket i sin tur har gjort det svårare för företag att ta in kapital. Det har märkts även i några av mina portföljbolag. Man får acceptera lägre värderingar och många gör rundor till befintliga ägare eftersom det kan vara svårt att locka in nya ägare.

Finns det något pitchande företag kan göra för att minska sin risk och därmed öka intresset hos investerare?

– Ja, absolut. Aktörer som Exportkreditnämnden, EKN, erbjuder olika sätt att reducera och eliminera kreditrisker och det är en väldigt viktig punkt för investerare, inte minst nu. Med EKN:s kreditförsäkringar kan man till exempel räkna pågående affärer som pengar på banken – det är en given fördel.

Har du investerat i något nytt bolag i år, trots det ekonomiska läget?

– Ja – fem stycken faktiskt. Tre som jag hittade genom den nya säsongen av Draknästet och två andra.

Hur lyckades de fem företagen väcka ditt intresse? Finns en gemensam nämnare?

– De har alla hittat nya sätt att angripa ett känt problem. Ett av bolagen arbetar till exempel mycket ambitiöst mot en hållbar modeindustri och ett annat har tagit fram en linje hudvårdsprodukter som skyddar huden mot luftföroreningar.

Finns det branscher som är särskilt intressanta just nu?

– Inom foodtech finns många intressanta företag. Annars skulle jag säga att företag som kan göra livet bättre för både användaren och omvärlden är särskilt intressanta. Hållbarhet är oerhört hett hos investerare nu – man kan inte negligera FN:s 2030-mål.

Hur ser du på året som kommer?

– Jag är inte lika pessimistisk som en del andra. Redan nu ser vi tecken på sjunkande energipriser och får goda tecken från Asien gällande råvaruleveranser och komponentsproduktionen. Jag tror att vi får bukt med inflationen och kanske hinner se en sjunkande ränta så tidigt som nästa år.

Du verkar inte särskilt orolig för den svenska ekonomin i stort?

– Självklart är det ett allvarligt läge, men många verkar ha glömt att den nollränta vi har sett nu inte är ett normaltillstånd. Dessutom har den svenska ekonomin varit med om betydligt värre – nuläget går inte att jämföra med den gigantiska fastighets- och bankkrisen på 90-talet eller finanskrisen 2008-2009.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera