USA:s vicepresident: Vi ska inte köpa Ericsson

Vicepresident Mike Pence var på fredagen tvungen att klargöra att den amerikanska staten inte ska köpa in sig i varken Ericsson eller Nokia. Det skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Foto:Alex Brandon

USA:s justitieminister William Barr gick i torsdags ut och förklarade att USA och dess allierade borde ta en kontrollpost i Ericsson ERIC B -0,71% Dagens utveckling och/eller Nokia NOKIA -4,01% Dagens utveckling . Syftet skulle vara att förhindra att kinesiska Huawei får dominera utbyggnaden av 5g-nät.

Uttalandet väckt en viss förvåning men fick den svenska och finländska telekomtillverkarnas aktier att lyfta i fredagens handel.

På fredagskvällen svensk tid förklarade Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow att USA arbetar nära Nokia och Ericsson men sade samtidigt att det är upp till amerikanska bolag att köpa in sig i telekomtillverkarna.

”Amerikanska staten köper inte företag, oavsett om de är inhemska eller utländska”, sa Larry Kudlow och tillade att ingenting hindrar amerikanska techbolag från att investera. Det rapporterar Reuters.

Även vicepresident Mike Pence var på fredagen tydlig med att Vita huset håller sig ifrån bolagsaffärer och att USA kan bygga ut 5g-nätet ”genom att använda kraften i den fria marknaden och amerikanska företag”. 

”Med all respekt för justitieminister Barr, men vi tror att den bästa vägen framåt är det som Ajit Pai meddelat de senaste dagarna”, sa Mike Pence som syftade på chefen för USA:s etermyndighets ansträngningar att frigöra mer bandbredd för 5g-tekniken.

Nokias aktie steg 4 procent på New York-börsen i fredagens handel, Ericsson-aktien var samtidigt upp 5,4 procent.

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?