Annons

USA:s utrikesminister till attack mot Kina: ”Skurkaktör”

Kina är en ”skurkaktör” anser USA:s utrikesminister Mike Pompeo och varnar europeiska länder för att tumma på sina värderingar i ivern att omfamna Kina.

Foto:Jose Luis Magana

”Varje investering från ett kinesiskt statsägt företag måste betraktas med misstänksamhet”, sade Pompeo under fredagens Copenhagen Democracy Summit som hölls i form av en videokonferens.

Han upprepade amerikanska krav på européerna att hålla sig borta från den kinesiska telekomgiganten Huawei, som enligt Pompeo är den kommunistiska övervakningsstatens förlängda arm. Och hamninvesteringar i Grekland och Spanien är exempel på Kinas ”flagranta attacker på suveräniteten”, hävdade Pompeo:

”USA arbetar på att besvara det kinesiska kommunistpartiets aggression på ett sätt som USA inte har gjort under de senaste 20 åren.”

De alltmer frostnupna relationerna mellan världens två ekonomiska kolosser kommer till dagen samma vecka som parterna under stort hemlighetsmakeri träffades på en militärbas i den amerikanska delstaten Hawaii.

Där diskuterade Pompeo och den kinesiske politbyråledamoten Yang Jiechi sakernas tillstånd under flera timmar. Inget nytt kom ut av mötet. Kina tyckte att samtalet varit ”konstruktivt”, medan USA efteråt hade synpunkter på Kinas agerande i handelsfrågor.

På Köpenhamnskonferensen gick Pompeo till förnyat angrepp mot hur Kina bemött pandemin.

”Peking ljög om coronaviruset och lät det spridas till övriga världen”, sade han – och frågan är om de kinesisk-amerikanska relationerna har varit sämre på flera årtionden.

Kina besvarar Pompeos utfall med att USA:s regering har letat efter syndabockar för att avleda kritik från hur man själv hanterat viruskrisen; inget land har så många döda i virusjukdomen covid-19 som USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?