1515

USA:s utrikesminister hoppas på svenska kärnvapensamtal

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tror att kärnvapensamtalen med Nordkorea som hålls i Sverige kan nå resultat.

– Jag hoppas att vi ska göra framsteg, säger Pompeo.

Mike Pompeo, utrikesminister i Donald Trumps regering.
Mike Pompeo, utrikesminister i Donald Trumps regering.Foto:Carolyn Kaster/TT

Förhandlare från Nordkorea och USA är i Sverige för kärnvapensamtal. På lördagen träffades ländernas delegationer på en avskild konferensanläggning utanför Stockholm.

För att få Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att gå med på att börja nedrusta ska USA:s president Donald Trump vara beredd att erbjuda ett treårigt undantag från sanktionerna mot landets textil- och kolexport, rapporterar tidskriften Time.

Amerikanska utrikesministern Mike Pompeo säger att ”mycket jobb återstår”, men att han hoppas att samtalen i Sverige ska leda till framsteg.

– Vi kom dit med en uppsättning idéer. Vi hoppas att nordkoreanerna har kommit dit med glatt humör och en vilja att komma framåt, säger Mike Pompeo vid en pressträff, enligt Reuters.

Knapphändiga detaljer

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil anlände till Arlanda i torsdags. På fredagen kom USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, till ett möte på utrikesdepartementet i centrala Stockholm. Vid båda tillfällena närvarade Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

Överläggningarna hålls på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö, dit delegationerna anlände under lördagsförmiddagen. Området har spärrats av och bevakas av polis.

Förhandlingarna omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Att de ens äger rum var något svenska UD vägrade att bekräfta officiellt fram till på lördagen, då utrikesminister Ann Linde (S) lämnade en kort kommentar.

”Jag gläds åt att tjänstemannadelegationer från USA och Demokratiska folkrepubliken Korea just nu befinner sig i Sverige för att föra samtal. Dialog behövs för att göra det möjligt med kärnvapennedrustning och en fredlig lösning”, skriver utrikesministern på Twitter.

Några ytterligare detaljer lämnas inte från UD.

– Vi kan bara bekräfta att ett möte pågår, säger Klara Linder, pressekreterare hos Ann Linde.

Kollapsade tidigare i år

Mötet väcker liv i de förhandlingar om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester som kollapsade i februari, när Donald Trump och Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att ha undertecknat någon överenskommelse. När ledarna möttes i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, kom de överens om att återuppta samtalen.

Tidigare i veckan, efter att Nordkorea meddelat att samtalen skulle återupptas, utförde diktaturen ett nytt test och avfyrade en robot som slog ner i Japanska havet, något som fördömts internationellt.


Innehåll från HSBAnnons

HSB Malmö ska bygga och förvalta klimatneutralt redan 2030

Helt klimatneutralt byggande och förvaltning till år 2030. Det ambitiösa målet har HSB Malmö satt upp inom ramen för den lokala färdplanen, LFM30 – 15 år tidigare än den nationella färdplanen för fossilfritt byggande.

– Det kommer att driva nytänkande i hela vår affär. Samverkan med andra aktörer kommer även vara avgörande, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

Så känner du igen en miljöbyggnad

I dag står bygg och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de svenska koldioxidutsläppen, vilket innebär stora möjligheter att påverka de totala utsläppen.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Malmö har näringslivet i samråd med kommunen tagit det flera steg längre och i sin lokala färdplan siktar man på att klara samma sak redan 2030.

– Tidigare har bygg- och fastighetssektorn främst fokuserat på att bygga energieffektivt. Nu har vi adderat målet att minimera koldioxidutsläppen från såväl byggnation som förvaltning, säger Marcus Altengård, projektledare nyproduktion på HSB.

Betong en klimatbov

Den stora boven historiskt har varit betong. Betong till grund och stomme utgör den största utsläppsposten på grund av sitt cementinnehåll. Det sker nämligen mycket utsläpp av koldioxid i den kemiska process som uppstår när kalksten bränns.

– Vi har börjat använda klimatförbättrad betong, vilket ger upp till 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong. I vår strategi ingår även återbruk, till exempel tegel och byggnation med trästomme.

Bygg- och fastighetssektorns höga koldioxidutsläpp ställer stora krav på hela branschen att samarbeta för att nå uppsatta mål.

– För att nå målet om att bli klimatneutrala 2030 arbetar vi nu fram ett koncepthus där vi optimerar byggnadens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det konceptet kommer HSB sen att kunna använda i hela Sverige.

Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.
Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.

HSB är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och därför är klimatomställningen i befintliga fastigheter minst lika viktiga.

– Sedan tidigare installerar vi solceller och laddstolpar, samt upphandlar förnybar el och fjärrvärme, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

”Tar tag i utmaningarna tillsammans”

Nu arbetar HSB även med att göra sina renoveringar, ombyggnationer och fastighetsskötsel klimatneutrala. Bland annat är det stort fokus på återbruk av befintliga byggnadsmaterial, samt en omställning till fossilbränslefria fordon och arbetsverktyg, säger hon och fortsätter.

– Ska man göra så här stora förändringar kan man inte göra det själv, utan allt det här sker när vi tar tag i utmaningarna tillsammans.

Så känner du igen en miljöbyggnad

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?