Annons

USA:s smittchef varnar för tidig öppning

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci kommer i ett vittnesmål inför senaten på tisdagen att varna landet för att en för tidig öppning av ekonomin kommer medföra onödig död och lidande samt riskerar dra landet djupare in i krisen, skriver New York Times. Den hållningen står i kontrast till president Donald Trumps.

Foto:TT

Anthony Faucis huvudsakliga budskap i tisdagens vittnesmål inför senaten kommer vara att en för tidig öppning, där USA hoppar över viktiga steg, riskerar tvinga landet genomlida en återgång till svårare faser i virushanteringen, skriver han i ett mejl till New York Times.

”Det här kan leda till att vi inte bara orsakar onödig död och lidande, det kan också leda till att vi går flera steg baklänges på vägen mot normalitet”, skriver Anthony Fauci.

Som en del av Vita husets särskilda arbetsgrupp mot covid-19 har Anthony Fauci blivit ett välkänt ansikte hos amerikanerna.

President Donald Trump har varit tydlig med att det nu är dags att så snart som möjligt öppna ekonomin igen samt att det är tillräckligt säkert för att delstaterna ska skrida till verket. Flera delstater har också konstaterats inleda öppningen utan att smittskyddets kriterier uppfyllts, bland annat Texas och Colorado. Texas vann gehör hos presidenten, som vitsordade beskedet i förra veckan.

”Jag tycker vi måste göra det. Vi kan inte ha det här landet nedstängt i flera år”, sade presidenten under en presskonferens.

Smittskyddsråden redogör för ett antal kriterier som bör uppnås innan nästa steg i öppningen tar vid. Bland dessa råd finns att den statistiska kurvan för bekräftade smittfall ska ha avtagit under minst två veckor i följd - vilket inte är fallet i varken Texas eller Colorado. 

Myndigheter bör också klara av kontaktspårning för dem som bekräftats smittade, liksom ha kapacitet att fullgöra testning i riskgrupper, enligt smittskyddet.

Hur öppningen ska genomföras är dock upp till delstaterna, där beslutet ligger hos guvernörerna om i vilken grad råden ska efterföljas. 

Fler än 1,3 miljoner amerikaner har bekräftats smittade i covid-19-pandemin, och fler än 81.000 av de totalt 285.000 döda globalt är amerikaner. Det är fler än den sammanlagda dödssiffran för Storbritannien (32.000), Italien (31.000) och Kina (5.000).


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?