USA:s smittchef varnar för tidig öppning

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci kommer i ett vittnesmål inför senaten på tisdagen att varna landet för att en för tidig öppning av ekonomin kommer medföra onödig död och lidande samt riskerar dra landet djupare in i krisen, skriver New York Times. Den hållningen står i kontrast till president Donald Trumps.

Foto:TT

Anthony Faucis huvudsakliga budskap i tisdagens vittnesmål inför senaten kommer vara att en för tidig öppning, där USA hoppar över viktiga steg, riskerar tvinga landet genomlida en återgång till svårare faser i virushanteringen, skriver han i ett mejl till New York Times.

”Det här kan leda till att vi inte bara orsakar onödig död och lidande, det kan också leda till att vi går flera steg baklänges på vägen mot normalitet”, skriver Anthony Fauci.

Som en del av Vita husets särskilda arbetsgrupp mot covid-19 har Anthony Fauci blivit ett välkänt ansikte hos amerikanerna.

President Donald Trump har varit tydlig med att det nu är dags att så snart som möjligt öppna ekonomin igen samt att det är tillräckligt säkert för att delstaterna ska skrida till verket. Flera delstater har också konstaterats inleda öppningen utan att smittskyddets kriterier uppfyllts, bland annat Texas och Colorado. Texas vann gehör hos presidenten, som vitsordade beskedet i förra veckan.

”Jag tycker vi måste göra det. Vi kan inte ha det här landet nedstängt i flera år”, sade presidenten under en presskonferens.

Smittskyddsråden redogör för ett antal kriterier som bör uppnås innan nästa steg i öppningen tar vid. Bland dessa råd finns att den statistiska kurvan för bekräftade smittfall ska ha avtagit under minst två veckor i följd - vilket inte är fallet i varken Texas eller Colorado. 

Myndigheter bör också klara av kontaktspårning för dem som bekräftats smittade, liksom ha kapacitet att fullgöra testning i riskgrupper, enligt smittskyddet.

Hur öppningen ska genomföras är dock upp till delstaterna, där beslutet ligger hos guvernörerna om i vilken grad råden ska efterföljas. 

Fler än 1,3 miljoner amerikaner har bekräftats smittade i covid-19-pandemin, och fler än 81.000 av de totalt 285.000 döda globalt är amerikaner. Det är fler än den sammanlagda dödssiffran för Storbritannien (32.000), Italien (31.000) och Kina (5.000).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?