Annons

USA:s skärpta ton mot Kina sänkte Wall Street – Tesla och Amazon rasade

USA:s skärpta ton mot Kina fick investerarna att dra öronen åt sig på Wall Street. De ledande indexen föll kraftigt på fredagen.

Teknikgiganten Amazon rasade nära 8 procent efter sin kvartalsrapport.

Foto:Richard Drew

De ledande indexen pressades under hela handelsdagen. Vid stängning var S&P 500 ned 2,8 procent samtidigt som Dow Jones och Nasdaqs kompositindex föll 2,6 respektive 3,2 procent.

Börserna tyngdes bland annat av den skärpta tonen mellan USA och Kina. USA:s president Donald Trump hävdar att han har belägg för att coronaviruset har sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan.

”Ja det har jag. Jag kan inte säga vilka, det får jag inte”, sade Trump på en presskonferens på torsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men amerikanska underrättelseorgan uttrycker sig mer försiktigt och bedömer att viruset inte skapats på konstgjord väg.

Donald Trump hintade även om att coronapandemin är viktigare än handelsavtalet med Kina vilket inte gick investerarna obemärkt förbi. Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow följde upp med att säga till CNBC att Kina kommer hållas ansvariga för viruset.

Bland enskilda bolag rasade Amazon 7,6 procent från rekordnivåer efter att rapporterat för det första kvartalet efter börsstängning på torsdagen. Amazons försäljning steg kraftigt i kvartalet, från 59,7 till 75,5 miljarder dollar på årsbasis, men resultatet minskade från 7,09 till 5,01 dollar per aktie. 

Elbilstillverkaren Tesla rasade 10,3 procent efter att grundaren Elon Musk på Twitter sagt att han tycker aktiekursen är för hög. Elon Musk har tidigare hamnat i trubbel på grund av sitt twittrande om Tesla och dess aktiekurs. I augusti 2018 skrev han att han övervägde att köpa ut Tesla från börsen för 420 dollar per aktie. Han och Tesla fick betala 20 miljoner dollar i böter vardera efter vad som beskrivits som ”världens dyraste tweet”.

Apple föll 1,6 procent efter att ha rapporterat sitt andra kvartal, januari till mars, i det brutna räkenskapsåret efter torsdagens stängning. Apple överträffade förväntningarna på intäkts- och justerat nettoresultatnivå, medan Iphone-försäljningen minskade något mer än väntat, från 31,1 till 29,0 miljarder dollar, mot väntade 30,9 miljarder dollar enligt Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till Refinitivs konsensus.

De rekordlåga oljepriserna har slagit hårt mot oljejätten Exxon Mobil. Energijätten redovisade ett underskott på 610 miljoner dollar för det första kvartalet, vilket kan jämföras med samma period för ett år sedan då Exxon redovisade en vinst på 2,35 miljarder dollar. Aktien föll 7 procent.

Bland bolag som steg mot strömmen märks Walmart som steg 1,2 procent och dataspelsbolaget Activision Blizzard som steg 1,6 procent.

Den svenska telekomjätten Ericsson backade i sammanhanget måttliga 1,7 procent. Under fredagen rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att Ericsson påbörjat en försäljning av sitt oberoende dotterbolag Iconectiv, vilket i så fall skulle innebära att man börjat möta ett av Cevian-grundaren Christer Gardells skarpa krav på bolaget. Försäljningen, om den blir av väntas dra in 1,5-2 miljarder dollar till bolaget, enligt Bloombergs källor.

Bland övriga svenska bolag noterade på New York-börsen föll Autoliv drygt 3 procent samtidigt som avknoppningen Veoneer backade nära 43,9 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?