Annons

USA:s regering utreder polisskjutning – Trump skickar 1.200 man till Wisconsin

President Donald Trump skickar styrkor på över 1.200 man till delstaten Wisconsin efter gårdagens dödsskott vid de pågående protesterna mot polisvåld.

Dessutom inleds en federal utredning kring skjutningen av den svarte mannen Jacob Blake.

Foto:David Goldman

”President Trump fördömer våld i alla former och anser att vi måste skydda alla amerikaner från kaos och laglöshet,” säger Vita husets talesperson Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Styrkan som Trump skickar till Wisconsin består av 1.000 man från nationalgardet, samt över 200 representanter från federala polismyndigheter, enligt Vita huset.

De ska stötta den lokala polisen i staden Kenosha med att stävja oroligheterna som har brutit ut efter det att 29-årige Jacob Blake skottskadades allvarligt av polis i söndags.

USA:s justitiedepartement meddelar också att man har inlett en federal utredning av poliskskjutningen.

Hundratals demonstranter har sedan dess protesterat mot polisvåld i Kenosha. Vissa har vandaliserat, tänt eld på bilar och hus och drabbat samman med poliser.

Under den tredje dagens protester, natten till onsdag, sköts två människor till döds och ytterligare en skottskadades. Minst en grupp kraftigt beväpnade, huvudsakligen vita, män var ute på gatorna för att enligt egen utsago skydda egendom från förstörelse och på videor syns hur en person skjuter mot demonstranter med ett automatvapen. En 17-åring kunde senare på dagen gripas i granndelstaten Illinois, misstänkt för mord.

För att få stopp oroligheterna har utegångsförbud utlysts i staden mellan klockan 19 på kvällen och 07 på morgonen, fram till söndag.

Samtidigt har det framkommit att utredarna som undersöker skjutningen av Blake har hittat en kniv vid förarsidan i hans bil, meddelar delstatens justitieminister Josh Kaul. 29-åringen sköts med sju skott i ryggen av en polis när han lutade sig in i bilen, där hans tre barn satt.

Omständigheterna kring skjutningen är oklara, men enligt uppgifter ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Ett filmklipp från ingripandet visar hur polisen följer efter Blake till hans bil och skjuter honom på mycket kort avstånd när han öppnar dörren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?