1515
Annons

USA:s president anklagas för uppvigling till uppror

Demokraterna i USA:s kongress har ett utkast till anklagelser mot president Donald Trump som kan leda till riksrätt. Han anklagas bland annat för uppvigling till uppror.

Representanthusets talman Nancy Pelosi uttrycker också stor oro för vad Trump kan komma att göra. Som att avfyra kärnvapen.

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi (D).
Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi (D).Foto:J. Scott Applewhite

Demokraterna i representanthuset är redo att lägga fram riksrättsanklagelser mot president Donald Trump – om regeringen inte själv avsätter presidenten.

I ett utkast som mediebolaget NBC tagit del av rör det sig om en rad formella anklagelser. Trump anses ha satt regeringsarbete och dess institutioner i allvarlig fara, och förhindra en fredlig och ordnad övergång till en ny regering.

Enligt NBC skulle dock Demokraterna sikta in sig på en enda formell anklagelsepunkt i en riksrätt: uppvigling till uppror.

Avgörandet ligger hos USA:s politiskt mäktigaste demokrat för ögonblicket, representanthusets talman Pelosi.

Hon säger på fredagen att hon talat med USA:s ledande militärer, de som ingår i stabsledningen joint chief of staff och dess chef Mark Milley, om risken att överbefälhavare Trump under sin sista tid vid makten tar till möjligheten att beordra en kärnvapenattack.

Pelosi vill att militären stoppar Trump om så skulle ske, vilket skulle innebära ordervägran.

Hon säger också att hon talat med vicepresident Mike Pence, som inte svarat henne om man tänker hänvisa till det 25:e tillägget och frånta Trump den reella makten.

Utspelet är i brevform till partikamrater i kongressen, enligt AFP.

Alternativet, antyder Pelosi, är ett nytt riksrättsförfarande. Hennes partikollega, vice talman Katherine Clark, säger samma sak.

”Donald Trump måste avsättas. Vi kommer att använda alla verktyg vi har för att se till så att det sker, för att skydda vår demokrati”, säger Clark till CNN.

Även republikaner bryter mot partitystnaden och kräver en riksrätt.

”Jag kommer att överväga (att stödja en riksrätt), om representanthuset kan samla sig och inleda en process. Jag anser att presidenten har nonchalerat den ed han svor”, säger den republikanske senatorn Ben Sasse till mediebolaget CBS News.

USA:s tillträdande president Joe Biden koncentrerar sig på maktövertagandet och överlåter överväganden om riksrätt till kongressen, uppger Bidens presstalesperson Andrew Bates enligt Reuters.

Frågan är om man kan hinna genomföra processen. Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.

Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.

Där krävs två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Vicepresidenten har utslagsröst om senaten inte kan enas.

USA-senatorn Lisa Murkowski blev på fredag ​​kammarens första republikan som offentligt kräver att president Donald Trump avgår.

”Jag vill att han ska avgå. Jag vill ha bort honom. Han har orsakat tillräcklig skada”, säger Alaskasenatorn till Anchorage Daily News.

Hon ifrågasätter även sin egen framtid inom partiet och säger att ”om Republikanska partiet inte är nåt annat än Trumps parti ifrågasätter jag helt klart om detta är partiet för mig”.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?