Annons

USA:s postchef grillas i kongressen

USA:s postverk och dess högste chef Louis DeJoy står i fokus för kongressens arbete de närmaste dagarna.

Skälet är DeJoys kraftiga nedskärningar i ljuset av den väntade anstormningen poströster i höstens presidentval.

Under fredagen frågas postchefen ut av den republikanledda senatens utskott för inrikes säkerhet och statliga frågor. På måndag är det dags för det demokratledda representanthuset, då ska postchefen vittna inför det mäktiga revisionsutskottet. Demokraterna i kongressen är stridslystna.

”Jag kommer att fortsätta att trycka på för att få svar om herr DeJoys färska direktiv och hur de påverkar alla amerikaner som är beroende av postväsendet för sina recept, sina företagarärenden, för att rösta och för andra viktiga syften”, säger Gary Peters, den högst uppsatte demokraten i det aktuella senatsutskottet, enligt tidningen USA Today.

Det var i förra veckan som postverket USPS varnade för att man kanske inte kommer att klara av att leverera det stora antal poströster som väntas skickas i höst med anledning av smittoläget under coronapandemin. Uppskattningar som medier och tankesmedjan Brookings gjort tyder på att minst hälften och kanske så mycket som 80 procent av alla röster vid president-, kongress- och delstatsvalen den 3 november kommer att vara poströster. Vid valet 2016 skickades 23,6 procent av rösterna med post, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Frågan har politiserats eftersom den sittande republikanske presidenten Donald Trump upprepade gånger kritiserat poströstande och, utan att lägga fram bevis, hävdat att det innebär ökat valfusk.

Louis DeJoy står Trump nära och har gett miljonbelopp till både presidentens och Republikanska partiets valkampanjer. När han tillträdde som postmästare i juni i år gav han order om omfattande nedskärningar och bland annat förbud mot övertid. Därefter har bilder som visar hur mängder av brevlådor tas bort i flera delstater spridits i sociala medier. Och under augusti monterade USPS ner 671 sorteringsmaskiner som hade effektiviserat brevhanteringen, rapporterar tidningen The Washington Post.

Situationen har fått Demokraterna att se rött. Talman Nancy Pelosi har kallat in sina sommarlediga kollegor i representanthuset för en omröstning på lördag om lagstiftning som är tänkt att ge USPS ett budgettillskott på 25 miljarder dollar och förbjuda framtida förändringar i verksamheten. Det är dock högst oklart om skrivningen går igenom i den republikankontrollerade senaten – och om presidenten skulle skriva under en sådan lag.

Trump har försvarat nedskärningarna och sagt att postverket behöver reformeras.

Efter kritiken i veckan meddelade DeJoy att höstens fortsatta åtstramningar skjuts upp till efter valet i november – men att de nedmonteringar som redan gjorts inte kommer att kompenseras. Vissa demokratiska företrädare hävdar att han aktivt arbetar för att postverket inte ska vara funktionsdugligt. Själv sade DeJoy dock nyligen att USPS har ”stor kapacitet” att hantera poströster.

Vid sidan av DeJoy ska även Robert Duncan, som har en roll som motsvarar styrelseutförande för postmyndigheten, frågas ut på måndag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?