1515

USA:s kongress klubbar Bidens historiska stimulanspaket

USA:s kongress har klubbat president Joe Bidens massiva stimulanspaket. Men i Washington har blickarna redan riktats mot de infrastruktursatsningar presidenten lovat – och i fall en del av coronastöden kan bli permanenta.

Foto:Susan Walsh

Det stimulanspaket som USA:s president Joe Biden utlovat är till slut i hamn. Knappt två månader efter att han svors in i slutet av januari klubbade presidentens partikamrater i kongressen till slut det 1.900 miljarder dollar eller 16.193 miljarder kronor stora åtgärdspaketet på onsdagen.

Där ingår bland annat direkta utbetalningar till nio av tio amerikanska hushåll, mer generösa skatteavdrag för föräldrar, stöd till lokala myndigheter och ytterligare finansiering för kampen mot coronaviruset. Den tillfälliga höjningen av arbetslöshetsersättningen som skulle ha löpt ut i slutet av veckan förlängs nu istället till september.

”Det är anmärkningsvärd, historisk, omdanande lagstiftning som kommer gå mycket långt för att stoppa viruset och lösa vår ekonomiska kris”, sa representanthusets talman Nancy Pelosi under en presskonferens efter att Demokraterna banat väg för den slutgiltiga omröstningen.

Nu vänds Washingtons fokus mot nästa steg i Joe Bidens ekonomiska agenda, ett andra stimulanspaket med tonvikt på infrastruktur och investeringar.

Finansministern Janet Yellen betonade under ett tal tidigare i veckan att den amerikanska ekonomin plågades av problem redan innan pandemin. Hon jämförde med diskussionerna ifjol, då en del ekonomer varnade för en K-formad återhämtning där delar av ekonomin skulle studsa tillbaka snabbt medan andra släpade efter.

”Långt innan covid-19 smittade en enda amerikan levde vi i en K-formad ekonomi”, sa finansministern.

”Om vi gör vårt jobb rätt är jag säker på att amerikaner kommer att ta sig igenom den här pandemin och mötas av välstånd.”

En del Demokrater vill nu göra vissa av delar av stimulanspaketet permanenta. Det gäller inte minst skattelättnaderna för föräldrar som ska betalas ut regelbundet under det kommande året. Därmed liknar konstruktionen mer det svenska barnbidraget än ett årligt skatteavdrag.

”En sak borde ni veta om skattelagarna – det är ofta svårare att få ut något ur dem än att lägga till något. Så jag har redan haft en del tankar om hur vi ska expandera det och göra det permanent”, sa demokraten Richard Neal, ordförande för representanthusets skatteutskott, under en presskonferens på tisdagen.

En annan fråga som debatterats flitigt är behovet av så kallade ekonomiska stabilisatorer, regler som gör att stöd utlöses automatiskt när ekonomin försämras. En del ekonomer och Demokrater vill därför se en permanent förstärkning av arbetslöshetsförsäkringen. Cecilia Rouse, ordförande för Joe Bidens ekonomiska råd, har tidigare pekat ut sådana åtgärder som ett sätt att stärka motståndskraften i den amerikanska ekonomin.

Joe Biden tycks ännu inte ha gett upp hoppet om att få stöd från vissa republikanska politiker i framtiden. Förra veckan höll han möten med företrädare för båda partierna för att diskutera infrastruktursatsningar.

”Presidenten kommer fortsätta att hålla dörren öppen för att samarbeta med Republikanerna”, sa Joe Bidens pressekreterare Jen Psaki vid en presskonferens på tisdagen.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?