1515
Annons

USA:s högsta domstol river upp "Roe mot Wade"

USA:s högsta domstol har rivit upp domen ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten.

Beslutet innebär i praktiken att enskilda stater kan förbjuda aborter.

Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.
Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.Foto:Jacquelyn Martin; Steve Helber

Efter nästan 50 år av lagstadgad rätt till aborter har USA:s högsta domstol i ett beslut om Mississippis abortlag i praktiken upphävt den rätten.

”Konstitutionen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey hävs härmed och rätten att reglera aborträtten ges åter till folket och deras valda representanter”, skriver domstolen och hänvisar till såväl ”Roe mot Wade” från 1973 som utslaget i ”Planned Parenthood mot Casey” 1992 som till stor del upprätthöll aborträtten.

Domaren Samuel Alito skriver vidare att ”abort utgör en djupt moralisk fråga som amerikaner har kraftigt delade åsikter om. Men konstitutionen förbjuder inte medborgare i enskilda delstater att reglera eller förbjuda aborter”.

Alito fick stöd av fem av de andra domarna, tre röstade för att behålla aborträtten. Domen möttes genast av såväl fördömanden som applåder.

”I dag har Högsta domstolen inte bara rivit bort 50 års prejudikat, den har också förvisat det mest personliga beslut en människa kan göra till ett offer för politikers och ideologers nycker – och attackerat grundläggande rättigheter för miljoner amerikaner”, skriver förre presidenten Barack Obama på Twitter.

Organisationen Planned Parenthood, som kämpar för fri abort och hjälper kvinnor att få abort, skriver på samma plattfom att kampen inte är över:

”Vi kommer aldrig att sluta kämpa för er”, skriver de.

Förre vicepresidenten, republikanen Mike Pence, som själv kämpat mot fri abort, är desto gladare.

”Högsta domstolen har rättat ett historiskt fel och åter gett det amerikanska folket rätten att bestämma”, skriver han i ett uttalande, där han även säger att aborträtten nu ”är förvisad till historiens aska”.

Fredagens dom berör egentligen delstaten Mississippis abortlag, där abort är förbjudet från vecka 15 – då i princip inga foster kan överleva. I och med att lagen nu fått grönt ljus gör HD i stort sett prejudicerande tummen upp för förbud mot alla typer av abort.

13 delstater har redan lagar förberedda om HD skulle döma som de nu gjort. De flesta av dessa lagar gör undantag om modens liv är i fara, men inte för aborter efter våldtäkt eller incest.

Missouri blev första delstat att verkställa en sådan lag, det bara en knapp timme efter HD:s dom.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Invent Medic gör fortsatt förlust – genomför fler effektiviseringar

Spotlightlistade Invent Medic, med inriktning mot kvinnohälsa, redovisar en nettoomsättning på 0,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (0,5).

Resultatet före skatt låg på -3,5 miljoner kronor (-4,6).

Bolagets disponibla medel uppgick vid periodens utgång till 6,7 miljoner kronor (10,1).

”Vi fortsätter att fokusera på vår försäljningstillväxt och därmed Invent Medics utveckling som bolag. Detta kommer att ske genom organisk tillväxt samt att vi förhoppningsvis snart kommer att kunna presentera ett förvärv. Vi arbetar för närvarande med en short-list med förvärvskandidater som uppfyller våra viktigaste kriterier: kvinnohälsa, etablerad försäljning och tydliga synergieffekter”, skriver vd Anna Lindström i delårsrapporten.

Hon pekar på att bolagets positiva försäljningstillväxt har uppnåtts samtidigt som bolaget har skurit ned löpande kostnader rejält. 

”Vi har överträffat det besparingsmål som sattes i slutet av förra året”, uppger vd. 

Invent Medic genomför nu ännu fler effektiviseringar och förväntar sig att se positiva effekter av dessa redan under det tredje kvartalet i år, enligt Anna Lindström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera