USA:s högsta domstol ger Google rätt i tvisten mot Oracle
USA:s högsta domstol har dömt till it-jätten Googles fördel i en uppmärksammad rättstvist mot Oracle.
TT
Text
Foto:Michael Nagle
Sex av de åtta domarna anser att Google inte bröt mot landets upphovsrättslagstiftning då bolaget använde Oracles programmeringsspråk java vid skapandet av operativsystemet Android.
Beslutet innebär att ett beslut till Oracles fördel i en lägre domstol rivs upp. Oracle har krävt motsvarande tiotals miljarder kronor i skadestånd av Google.
TT
Radikala lösningar för SAS ska inte uteslutas
SAS har i rasande fart satt igång sin Plan B, där man inte ska utesluta väldigt radikala inslag.
Vd Anko van der Werff och styrelseordförande Carsten Dilling.Foto:Joey Abrait
Facket hävdade redan på måndagen att SAS aldrig velat ha en förhandlingslösning, utan en rekonstruktion. Det förnekas av SAS ledning.
Klart är att denna Plan B, som SAS danske styrelseordförande Carsten Dilling redan tidigare sagt finnas, var väl förberedd med information på hemsidor och en presskonferens på tisdagsmorgonen där alla fördelar med chapter 11 presenterades. Carsten Dilling öppnade på presskonferensen också för att förhandlingarna framöver kan ske på landsnivå istället som nu där facken är en samlad motpart mot koncernen.
Att de olika nationella fackföreningarna som brukar ligga i luven på varandra just nu är samspelta vill SAS ledning säkert gärna bryta upp. Med tanke på bolagets utsatta läge, och de mångåriga misslyckandena för den nuvarande bolagskonstruktionen, ska man nog inte utesluta en betydligt större uppdelning av verksamheten framöver.
De sprickor på ägarnivå som måste lösas har också blivit allt tydligare under den senaste krisen. Danmark, det enda land som är berett att satsa pengar i nyemissionen, är främst intresserat av Kastrup, landets största arbetsgivare. Andra investerare som vill gå in i den strejkdrabbade flygkoncernen måste underordna sig danska nationella intressen.
Norska staten är redan aktieägare i ett rekonstruerat flygbolag, Norwegian.
Svenska staten sade nej till ytterligare kapitaltillskott efter att ha haft kontakt med Wallenbergarna, kunde Di nyligen avslöja. Det är uppenbart att Wallenbergarnas engagemang i den skandinaviska konstruktionen också minskat rejält. Samtidigt visar näringslivets reaktioner att behovet av ett fungerade svenskt affärsflyg fortsatt är stort.
Redan i samband med ett av SAS otaliga omstruktureringsprogram, ”Turnaround 2005”, delades SAS upp i olika nationella bolag som fick eget ansvar för trafiken och flygplanen delades upp. Numera finns SAS Danmark, Norge och Sverige.
I någon mening skulle en större uppdelning av koncernen vara en återgång till vad som gällde efter andra världskriget när SAS bildades genom ett samarbete mellan det Wallenbergkontrollerade Sila och ett norskt och ett danskt statskontrollerat företag. Från början handlade det bara om att under namnet SAS samverka på den interkontinentala trafiken på Nord- och Sydamerika. Ytterligare samordning på den europeiska trafiken ledde redan på 1940-talet till månadslånga strejker.
Den totala sammanslagningen skedde därefter för att skapa kostnadsfördelar. Det är oerhört svårt för ett litet nationellt flygbolag att klara sig.
En uppdelning leder tveklöst till en rad problem, med ett kattrakande mellan olika intressen och nya konflikter. Det krävs också att de olika bolagen hittar och fördjupar nya samarbeten.
Men med dagens låsta läge ska man inte utesluta radikala lösningar.