1515

USA:s finansminister: ”Vi måste få in pengarna i ekonomin nu”

New York är särskilt hårt drabbat av coronavirusets spridning i USA och delstaten har upptäckt fler coronafall än flera utsatta länder.

När stora delar av USA har satts i karantän kommer centralbanken få ett mångbiljontillskott och familjer ett särskilt virusbidrag.

USA:s finansminister Steven Mnuchin.
USA:s finansminister Steven Mnuchin.Foto:Evan Vucci/TT

Över 15.000 personer har bekräftats bära på coronasmittan i delstaten New York, där metropolen med samma namn ligger, rapporterar CNBC.

Det är fler fall än vad som har upptäckts i till exempel Sydkorea, Frankrike och Storbritannien (även om det inte nödvändigtvis genomförs lika många tester på respektive plats).

”Det här kommer att bli den största krisen i landet sedan den stora depressionen”, säger staden New Yorks borgmästare Bill De Blasio i en intervju med CNN.

Demokraten De Blasio anser att den federala regeringen inte försett New York med tillräcklig vårdutrustning för att ta hand om de som insjuknar. Han vill också att militären ska kallas in i stor skala.

”Om vi inte får fler respiratorer de närmaste 10 dagarna kommer människor som inte behöver dö göra det”, säger borgmästaren. ”April kommer att bli mycket värre än mars och jag är rädd att maj kommer bli värre än april.”

Över 25 000 personer hade bekräftats vara smittade av coronaviruset i USA innan siffrorna uppdaterades i delstaten New York. Åtminstone 340 av dessa har avlidit.

Ett krispaket ska ge centralbanken Fed ett likviditetstillskott på motsvarande drygt 40 biljoner kronor, säger finansminister Steven Mnuchin i en intervju med Fox News. På så vis hoppas man att företag som drabbas av coronapandemin kan klara sig genom de kommande 90 till 120 dagarna.

”Vi måste få in pengarna i ekonomin nu. Om vi gör det tror jag att vi kan stabilisera ekonomin”, säger Mnuchin, som öppnar för ytterligare stödåtgärder om krisen pågår längre än tio till tolv veckor.

Ett särskilt stöd kommer också att riktas mot hushållen. En genomsnittlig familj på fyra personer kan förvänta sig en engångsutbetalning på motsvarande 31 000 kronor, enligt Mnuchin.

Stödpaketet färdigställs i diskussioner mellan partierna. Enligt Demokraterna återstår det dock en del detaljer innan de kommit överens.

Nästan var fjärde amerikan har beordrats att stanna hemma, då strikta karantänsregler har införts i delstaterna Kalifornien, New York, Illinois, Connecticut och New Jersey. De omfattar landets tre största städer New York, Los Angeles och Chicago.

”Om vi inte säger åt människor att stanna hemma och sluta interagera som de brukar kommer vi att se fler och fler, tusentals eller tiotusentals fler dödsfall än vi annars hade gjort”, säger J.B. Pritzker, guvernör i Illinois, där Chicago ligger.

”Tillverkningen av respiratorer, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning har trappats upp och kommer i första hand att skickas till New York och de andra delstater som är värst drabbade”, säger Anthony Fauci, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten, i en intervju med CBS News.

New York är uppenbart värst drabbat, säger han:

”Det är väldigt, väldigt tydligt att de är av väldigt hög prioritet.”

 


Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Soltechs vd: ”Vi ska fortsätta växa i samma offensiva takt”

Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.
Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.

Solenergiföretaget Soltech Energy växer så att det knakar. Efter en nyligen genomförd företrädesemission är planen att fortsätta sin offensiva förvärvsstrategi för att nå målet på 4,7 miljarder i intäkter för 2024.

Soltech expanderar i snabb takt. Genom deras marknadsunika förvärvsstrategi samlar de kunskap inom sol, tak, fasad och elteknik i en och samma koncern. På så sätt kan de erbjuda kompletta solenergilösningar till både privatpersoner, näringsliv och offentlig sektor.

– För att bli det bästa solenergiföretaget är det viktigt att ha djup kompetens och erfarenhet inom både tak, elteknik och fasad. Vår affärsidé är därför att köpa sådana företag, föra in solenergi i deras verksamheter och transformera dem till solföretag, säger Stefan Ölander, vd på Soltech.

Ökar dotterbolagens omsättning

Hittills har Soltech köpt 17 olika bolag runt om i Sverige. Flera av dem har aldrig tidigare arbetat med grön energi, men genom Soltechs erbjudande av solenergilösningar har företagen kunnat öka sina omsättningar med flera miljoner.

– Våra dotterbolags förvandlingar till solenergiföretag är en häftig resa att få vara en del av, säger Stefan Ölander.

70 000 tusen aktieägare

2015 börsnoterades företaget och sedan dess har aktien blivit en storfavorit bland Sveriges småsparare. Anledningen tror Stefan Ölander beror på svenskarnas vilja att påverka den gröna energiomställningen och bolagets förmåga att leva upp till sina uppsatta mål.

– I dag har vi nästan 70 000 aktieägare. Det är få bolag som har så många ägare, vilket är extra roligt med tanke på det senaste årets tillväxt och aktiekurs, säger han.

Företrädesemission för nyförvärv

Soltechs intäkter har under de senaste åren flerfaldigats och stigit från 50 miljoner 2018 till 500 miljoner 2020. Nu är siktet riktat mot miljarden och för att nå sitt mål genomförde Soltech i slutet av sommaren en företrädes- och övertilldeningsemission på sammanlagt 397 miljoner kronor.

– Primärt ska pengarna användas till att fortsätta förvärva i samma offensiva takt, men även till att satsa på våra befintliga dotterbolag. I dag kommer bara en procent av Sveriges energi från solen, men marknaden växer extremt fort och svensk solenergi står inför ett genombrott där vi har en ledande position, säger Stefan Ölander.

Om Soltech:

Soltech-koncernen är en helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar. Med kontroll över hela värdekedjan kan Soltech förvandla alla former av fastigheter till mer hållbara och självförsörjande energiproducenter.

Läs mer om Soltech Energy här. 

 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?