1515

USA:s finansminister: ”Vi måste få in pengarna i ekonomin nu”

New York är särskilt hårt drabbat av coronavirusets spridning i USA och delstaten har upptäckt fler coronafall än flera utsatta länder.

När stora delar av USA har satts i karantän kommer centralbanken få ett mångbiljontillskott och familjer ett särskilt virusbidrag.

USA:s finansminister Steven Mnuchin.
USA:s finansminister Steven Mnuchin.Foto:Evan Vucci/TT

Över 15.000 personer har bekräftats bära på coronasmittan i delstaten New York, där metropolen med samma namn ligger, rapporterar CNBC.

Det är fler fall än vad som har upptäckts i till exempel Sydkorea, Frankrike och Storbritannien (även om det inte nödvändigtvis genomförs lika många tester på respektive plats).

”Det här kommer att bli den största krisen i landet sedan den stora depressionen”, säger staden New Yorks borgmästare Bill De Blasio i en intervju med CNN.

Demokraten De Blasio anser att den federala regeringen inte försett New York med tillräcklig vårdutrustning för att ta hand om de som insjuknar. Han vill också att militären ska kallas in i stor skala.

”Om vi inte får fler respiratorer de närmaste 10 dagarna kommer människor som inte behöver dö göra det”, säger borgmästaren. ”April kommer att bli mycket värre än mars och jag är rädd att maj kommer bli värre än april.”

Över 25 000 personer hade bekräftats vara smittade av coronaviruset i USA innan siffrorna uppdaterades i delstaten New York. Åtminstone 340 av dessa har avlidit.

Ett krispaket ska ge centralbanken Fed ett likviditetstillskott på motsvarande drygt 40 biljoner kronor, säger finansminister Steven Mnuchin i en intervju med Fox News. På så vis hoppas man att företag som drabbas av coronapandemin kan klara sig genom de kommande 90 till 120 dagarna.

”Vi måste få in pengarna i ekonomin nu. Om vi gör det tror jag att vi kan stabilisera ekonomin”, säger Mnuchin, som öppnar för ytterligare stödåtgärder om krisen pågår längre än tio till tolv veckor.

Ett särskilt stöd kommer också att riktas mot hushållen. En genomsnittlig familj på fyra personer kan förvänta sig en engångsutbetalning på motsvarande 31 000 kronor, enligt Mnuchin.

Stödpaketet färdigställs i diskussioner mellan partierna. Enligt Demokraterna återstår det dock en del detaljer innan de kommit överens.

Nästan var fjärde amerikan har beordrats att stanna hemma, då strikta karantänsregler har införts i delstaterna Kalifornien, New York, Illinois, Connecticut och New Jersey. De omfattar landets tre största städer New York, Los Angeles och Chicago.

”Om vi inte säger åt människor att stanna hemma och sluta interagera som de brukar kommer vi att se fler och fler, tusentals eller tiotusentals fler dödsfall än vi annars hade gjort”, säger J.B. Pritzker, guvernör i Illinois, där Chicago ligger.

”Tillverkningen av respiratorer, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning har trappats upp och kommer i första hand att skickas till New York och de andra delstater som är värst drabbade”, säger Anthony Fauci, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten, i en intervju med CBS News.

New York är uppenbart värst drabbat, säger han:

”Det är väldigt, väldigt tydligt att de är av väldigt hög prioritet.”

 


Innehåll från DentmeAnnons

Intresset för tandhälsa för företag växer

Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.
Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Nu finns det en förmån som gör skillnad för både anställda och arbetsgivare. Dentme är först ut i Sverige med att erbjuda tandhälsa för företag – och intresset för deras tjänster växer.

– För att kunna skapa en frisk arbetsplats måste man ha en helhetssyn kring hälsa, där tänderna i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

https://bit.ly/39ZtzfL

Med Dentme som förmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det menar David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, och betonar att moderna arbetsplatser kräver moderna förmåner.

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas välmående, och i det ingår även tandhälsan. Tandhälsa som förmån kan dessutom vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden. I dag räcker det inte med att bara erbjuda en bra lön. Förmåner spelar också en stor roll, säger han. 

Lönar sig för företaget

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda.

– Det finns folk på arbetsplatser som mår fruktansvärt dåligt på grund av sina tandbesvär. För vissa går det så långt att de behöver sjukskriva sig vid upprepade tillfällen. Att jobba förebyggande när det kommer till tandhälsa gör att många slipper besvär helt och hållet, vilket lönar sig både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad. 

Ta samtalet på en kafferast 

Det första besöket sker via appen. Dina anställda inte behöver lägga arbetstid på att besöka en klinik, utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan. I kombination med appen erbjuds de anställda även en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik för att fånga upp och åtgärda begynnande skador. 

– Tandhälsa som förmån kommer att öka. Vi kan se att intresset från arbetsgivare som vill ligga i framkant växer. Det känns roligt och viktigt att få vara med och leda den utvecklingen – och bidra till en förbättrad tandhälsa, säger David Kruse. 

Länk: https://bit.ly/39ZtzfL

 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?