1515

USA-riggar hotar Opec-avtalet

De amerikanska oljeriggarna blir allt fler. Utvecklingen kommer att göra det svårt för oljekartellen Opec att förlänga sitt produktionsavtal, med ett prisras som sannolik följd.

Khalid al-Falih, Saudiarabiens oljeminister.
Khalid al-Falih, Saudiarabiens oljeminister.Bild:AP

Olje- och gasriggarna i USA fortsatte att öka under förra veckan, enligt statistik från Baker Hughes. Oljeriggarna är nu 583 till antalet, upp från 566 veckan innan och 467 vid samma tidpunkt i fjol.

Siffrorna lär glädja presidenten Donald Trump, som lovat att lyfta den inhemska oljesektorn. En vanlig uppfattning är att riggtillväxten beror på oljeprisets uppgång i spåren av Opecs avtal om minskade produktionsvolymer, som slöts i november. Men så är inte fallet, enligt Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

”Riggökningen kommer från prisuppgången tidigare under 2016. Det finns ett väldigt starkt samband mellan kraftiga oljeprisrörelser och förändrad produktion på amerikanska skifferfält, med 160 dagars fördröjning”, säger han till Di.

Under våren och sommaren återhämtade sig priset på Brentolja från botten vid 28 dollar fatet i början av 2016. Opec-avtalet, som sträcker sig i sex månader och även innefattar ett antal externa producenter, innebar ytterligare prisklättring och en stabilisering kring 50-55 dollar per fat.

”Det här är nivåer där väldigt många kan börja investera. Riggarna kommer att fortsätta öka i USA, men inte i lika hög takt”, säger Martin Jansson.

Under januari levererade Opecs medlemsländer 82 procent av sänkningarna på 1,2 miljoner fat om dagen, som utlovats från oktobers nivåer, enligt preliminär statistik.

Råvarustrategen ser det som en bra siffra för första månaden, men poängterar att de underliggande siffrorna illustrerar svårigheterna som kartellen står inför. Oljegiganten Saudiarabien har levererat 118 procent av sin kvot, men länder som Venezuela och Algeriet har stått för blott 18 procent vardera av sina kvoter.

”Det är alldeles för dåligt. Venezuela har tjatat om det här avtalet i två år, men sedan hjälper de inte till med att bära bördan”, säger Martin Jansson.

Störst betydelse har dock faktumet att USA:s producenter redan har ökat volymerna så pass mycket att de har kompenserat för 34 procent av Opecs sänkningar.

”Om det förblir så i förlängningen kommer inte Opec mäkta med att hålla avtalet. Jag tror att det håller fram till nästa möte, i slutet av maj, som längst. De har intentionen att förlänga det året ut, om allt fungerar bra, men det kommer de inte att göra.”

Enligt Handelsbankens strateg var Opecavtalet det bästa som kunde hända för USA:s skifferoljeproducenter.

”Så är det fortfarande. Men i längden kommer det inte att rädda oljemarknaden genom höga priser, för USA kommer att äta upp Opecs sänkning”, säger Martin Jansson.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?