1515

USA redo för brett angrepp mot kinesiska techjättar

Trump-administrationen tycks vara på väg att gå till ett brett angrepp mot de kinesiska teknikbolag som anses utgöra en säkerhetsrisk. Tecken tyder på att det inte bara är den populära appen Tiktok som är måltavlan, rapporterar Financial Times.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo och president Donald Trump.
Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo och president Donald Trump.Foto:Alex Brandon

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo antydde under söndagen att den amerikanska regeringen har fler måltavlor än videoappen Tiktok i sikte.

”Dessa kinesiska mjukvaruföretag som gör affärer i USA, oavsett om det är Tiktok eller Wechat – det finns en lång rad till… ger data direkt till Kinas kommunistiska parti, deras nationella säkerhetsapparat”, sa han till Fox News.

”President Trump har sagt att det ’får vara nog’ och vi ska fixa det så han kommer de kommande dagarna att vidta åtgärder med respekt för en lång rad nationella säkerhetsrisker som utgörs av kinesiska mjukvaruföretag kopplade till Kinas kommunistiska parti.”

Mike Pompeo gav inte mer detaljerade svar på hur regeringen ska gå tillväga men uppgav att Donald Trump var ”nära en lösning” angående TikTok.

USA hävdar att den populära videoappens kinesiska ägare kan innebära att data om amerikanska medborgare lämnas till och används av den kinesiska regeringen. Under fredagen uppgav Donald Trump att han har för avsikt att förbjuda Tiktok i USA.

En möjlig lösning är att Tiktoks amerikanska verksamhet köps upp av Microsoft, flera tongivande republikaner anser däremot att en sådan lösning inte är tillräcklig utan att det krävs ytterligare svar från Tiktok och dess ägare Bytedance.

Flera andra alternativ övervägs också, bland annat en avknoppning och även en börsnotering.

Sedan tidigare har Tiktok förbjudits i Indien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?