ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-räntorna sjönk när handelskonflikt var i fokus

Efter ett lyft på positiva signaler från Koreahalvön har risksentimentet åter fått sig en törn på uppgifterna om att Donald Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn avgår. Handelskonflikter är åter temat på marknaderna.

Asienbörserna är överlag ned på onsdagen. Dollarn har tappat till 105,60 mot yenen och USA-räntorna sjönk i den asiatiska handeln, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter ned till 2,85 procent. 

Gary Cohn har varit mycket kritisk mot Trumps beslut att införa stål- och aluminiumtullar och personer i Vita huset uppgav att detta var ett av skälen till att han avgår, men inte det enda. Trump twittrade att en ersättare kommer inom kort.

Cohns sorti lämnar fältet öppet för andra mer tullpositiva personer, som handelsrådgivaren Peter Navarro. 

"En av de vuxna i rummet har lämnat. Marknaden kommer att oroa sig för att detta är en signal om att vi definitivt kommer att gå vidare med tullarna", sade Paul Mortimer-Lee på BNP Paribas till Reuters.

Donald Trump upprepade vid en presskonferens med statsminister Stefan Löfven på tisdagen budskapet att det kommer införas tullar på stål och aluminium, eftersom USA under en lång tid behandlats orättvist. 

Han tillade samtidigt att EU kan komma att slippa tullar om de öppnar upp sina marknader för amerikanska företag. Det gäller även Mexiko och Kanada, om de går med på förändringar i Nafta.

"Det är inte uppenbart huruvida Trump använder tullarna som förhandlingstaktik eller om han verkligen menar det. Men oavsett det kan vi inte ignorera risken för protektionism", sade Ayako Sera på Sumitomo Mitsui Trust Bank till Reuters.

EU-kommissionen ska på onsdagen svara på USA:s hot om tullar. Samtidigt pågår andra utredningar om för USA viktiga handelsfrågor. Enligt Bloomberg News överväger Trump-administrationen att slå ned mot kinesiska investeringar i USA och införa tullar på ett brett spektrum av import för att straffa Kina för deras påstådda stölder av immateriella rättigheter.

Schweizerfrancen har stärkts och valutor som Australiendollarn, Kanadadollarn och mexikanska peso har alla tappat mot USA-dollarn under onsdagen i spåren av risk för ökad handelskonflikt. Sammantaget är dollarindex ändå svagt ned. 

Australiens centralbankschef Philip Lowe sade att Trumps beslut att införa ståltullar är "högst beklagligt", och "historien visar att protektionism är dåligt". Australien är exportberoende, men Lowe tillade att den inhemska ekonomin går i rätt riktning, rapporterade Reuters.  

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade att allting som skadar USA:s handelsrelation med Mexiko och Kanada är emot USA:s intresse. Det är däremot för tidigt att ändra några prognoser.

"Det är alltför tidigt att säga vilken policy som ska implementeras, det är inte mitt jobb att analysera eller ge omfattande kommenterar om hypotetiska frågor", sade han. 

Fed-guvernören Lael Brainard noterade att hotet om tullar och rädslan för ett globalt handelskrig utgör en osäkerhet för Fed, även om det är för tidigt att avgöra vad som blir de bredare implikationerna av dessa utspel. 

"Jag ser det som en osäkerhet men inget som på ett mer betydande sätt ändrar mina utsikter i dag", sade hon. 

I övrigt var Lael Brainard positiv om utsikterna för den amerikanska ekonomin. Motvinden har "vänt till medvind" givet en betydande skjuts från skattesänkningar och ökade offentliga utgifter, samt en synkroniserad global tillväxt. Även ökad utländsk efterfrågan, högre oljepris och svagare dollar hjälper till, och sammantaget har hon större förtroende för att inflationen ska stiga mot målet.

"Med större förtroende om att nå inflationsmålet, så kommer fortsatta gradvisa höjningar av fed funds-nivån sannolikt att vara lämpliga", sade hon.

Vad gäller Nordkorea uppgav Donald Trump på tisdagen att han såg deras samtalsinvit som uppriktig. Men amerikanska medier uppger att administrationen är avvaktande på grund av en lång tids besvikelser där diplomati inte har stoppat Nordkoreas utveckling av kärnvapen. 

En företrädare inom administrationen sade till Wall Street Journal att de vill höra mer om Nordkoreas intentioner, men att de också vill se konkreta steg mot att avveckla kärnvapnen och inte bara en ett hopkok av gamla positioner som tidigare inte lett till det.

På onsdagens agenda står för svensk del Riksgäldens utfall över statens betalningar i februari. 

Från USA kommer handelsbalans i januari och Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book. 

Dessutom blir det räntebesked från Bank of Canada, som väntas lämna oförändrat på 1,25 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer