Annons

USA-räntor och dollarn svagt nedåt

Amerikanska räntor och dollarn sjönk på måndagen och har handlats sidledes under natten.

I fokus under natten stod Jerome Powell, föreslagen att ta över som Fed-chef efter Janet Yellen i februari nästa år.

I ett förskrivet anförande inför en utfrågning i senatens bankkommitté på tisdagen upprepade han Feds budskap om gradvisa räntehöjningar och en krympande balansräkning.

Om Jerome Powell godkänns ska han och hans kollegor sträva efter att "stötta ekonomins fortsatta framsteg mot full återhämtning", med målet att bibehålla en stark arbetsmarknad och en inflation som rör sig gradvis mot 2 procent, sade han.

"Även om vi strävar efter att göra policybanan så förutsägbar som möjligt kan vi inte med säkerhet säga hur det ser ut i framtiden", sade han.

Utfrågningen i senatens bankkommitté börjar klockan 16.00 svensk tid.

Under natten talade också avgående Fed-chefen i New York, William Dudley. Han är inte särskilt orolig över den låga inflationen och även han upprepade budskapet om gradvisa räntehöjningar.

Ekonomin växer över trend och arbetsmarknaden stramas åt ytterligare vilket börjar få fart på löneökningarna, sade William Dudley.

William Dudley sade också att en skattereform som förenklar systemet och breddar skattebasen vore att föredra.

"Vi behöver inte riktigt finanspolitisk stimulans ur ett ekonomiskt perspektiv… å andra sidan om det är priset som behövs för att få till en skattereform kanske det är ett pris värt att betala", sade han.

Senatens skatteförslag ser ut att möta motstånd från flera republikanska senatorer. Bland annat Bob Corker och Ron Johnson, som båda sitter i senatens budgetkommitté, sade på måndagen att de kan komma att rösta nej till förslaget vid en utfrågning i kommittén på tisdagen.

Republikanska ledare har hoppats på ett godkännande i kommittén vilket skulle öppna för en omröstning redan på torsdag.

Dollarn handlas omkring 111,19 mot yenen och 1,19 mot euron på tisdagsmorgonen.

Räntan på den amerikanska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 2,33 procent.

För svensk del väntas statistik över detaljhandelns försäljning i oktober från SCB, samt handelsbalansen för samma period.


               tisdag kl 6.35 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:2973 (8:2901) EUR/USD 1:1908 (1:1930)
EUR/SEK 9:8802 (9:8896) USD/JPY 111:15 (111:15)
Jp obl 2 -0,17 (-0,17) Jp obl 10 0,04 (0,04)
Ty obl 2 -0,71 (-0,70) Ty obl 10 0,34 (0,35)
US obl 2 1,75 (1,76) US obl 10 2,33 (2,34)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?