Annons

USA pressar Ryssland om Syrien

USA uppmanar Ryssland att använda sitt inflytande för att säkra ett "omedelbart stopp" för den blodiga offensiven mot den rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta i Syrien.

"Den syriska regimen och dess ryska och iranska uppbackare, fortsätter att attackera östra Ghouta, en tätbefolkad förort till Damaskus, trots eldupphöret som påkallats av FN:s säkerhetsråd", twittrar Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

"Ryssland har inflytandet att stoppa dessa operationer om man vill leva upp till sina åtaganden under säkerhetsrådets (resolution om) eldupphör", fortsätter hon, och skriver att USA kräver att hjälparbetare omedelbart ska få behandla skadade och leverera humanitär hjälp.

Tidigare har liknande krav kommit från FN:s generalsekreterare António Guterres och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en daglig, fem timmar lång humanitär vapenvila i östra Ghouta för att låta civila lämna den rebellkontrollerade enklaven; ett eget initiativ, två dagar efter att FN:s säkerhetsråd krävde en månadslång humanitär vapenvila i Syrien.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar utspelet "olämpligt".

"Vi tycker att det är olämpligt med alla de här olika uttalandena och förvirrande initiativ som har presenterats på sistone. I stället ska man se till att få till stånd detta eldupphör och tillåta ambulanser och hjälppersonal att komma in i Syrien nu", säger Wallström till TT.

I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien. Bland de döda finns över 130 barn.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?