ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Ny vändning i handelskriget – USA på väg att backa om Huawei

USA:s handelsdepartement är på väg att ta ett steg tillbaka i sanktionerna mot Huawei. Den kinesiska telekomleverantören kan få en tillfällig licens för att inte abonnenter i USA ska drabbas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Sent på onsdagskvällen svensk tid utfärdade USA:s president Donald Trump en exekutiv order med innebörden att kraftigt beskära amerikanska företags möjligheter från att göra affärer med utländska telekomleverantörer.

Beslutet ses som direkt riktat mot världens överlägset största leverantör av telekomutrustning, kinesiska Huawei.

USA:s globala ansträngningar att sätta käppar i hjulet för bolaget har varit en följetong det senaste året, och har bland annat resulterat i att Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou begärts utlämnad från Kanada.

USA:s främsta argument för att begränsa sina allierades användande av Huaweis produkter är misstankar – som aldrig bevisats – om att Kinas militär, Folkets befrielsearmé, ska kunna spionera på de nätverk som använder Huaweis produkter.

Besvärande nog för Huawei är grundaren Ren Zhengfei, Meng Wanzhous far, tidigare elektronikingenjör i Folkets befrielsearmé.

Såväl Huawei och Kina som externa bedömare hävdar att angreppet på Huawei ska ses i ljuset av det pågående handelskriget mellan Kina och USA.

I veckan riktade Donald Trump ett dråpslag mot Huawei med sin exekutiva order. Beslutet sätter effektivt stopp för all verksamhet i USA.

Men nu är förbudet på väg att luckras upp, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter från USA:s Commerce Department överväger handelsdepartementet att utfärda ett specialtillstånd, en temporär licens.

Konsekvensen av totalembargot mot Huawei är nämligen att mobil- och internetabonnenter i glesbefolkade områden som Wyoming och delar av Oregon riskerar att helt stå utan kommunikationstjänster om inte de redan installerade näten från Huawei kan underhållas.

Licensen ska ”motverka avbrott i existerande nätverksoperationer och utrustning” säger en icke namngiven företrädare för Commerce Department till Reuters.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer