1515
Annons

USA på helspänn - Trump hotar Irak med sanktioner ”de aldrig sett maken till”

NEW YORK. USA är på helspänn efter fredagens amerikanska eliminering av en iransk toppmilitär.

Konflikten eskalerade ytterligare under helgen med nya hot och Teherans besked att man slutar följa Iranavtalet.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Evan Vucci

Konflikten mellan Iran och USA har helt dominerat nyhetsflödet i USA under helgen. Utrikesminister Mike Pompeo gjorde inte mindre än sex framträdanden på tv-stationernas politiska morgonprogram under söndagen där han dels markerade mot Iran och dels försökte lugna oroliga tittare. 

”Vi har sagt till den iranska regimen att det räcker nu. Ni kan inte komma undan med att använda ombud och tro att ert hemland ska förbli säkert. Vi kommer att svara mot de faktiska beslutsfattarna”, sa han på ABC:s ”This Week”.

Det är en allmänt nervös stämning som präglar debatten i USA. Sedan fredagens drönarattack mot den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani på irakisk mark har spekulationerna bland annat handlat om hur och var Iran kommer att svara, och vad president Trumps motdrag då kommer att bli.

På söndagen meddelade Teheran att man ska sluta att följa det så kallade Iran-avtalet, som syftat till att förhindra landet från att få tillgång till kärnvapen – ett internationellt avtal som slöts 2015 men som Trump-administrationen lämnade 2018.   

”Irans kärnenergiprogram kommer inte att ha några begränsningar vad gäller produktion inklusive anrikningskapacitet”, sa den iranska regimen i ett uttalande.

På söndagen röstade även Iraks parlament för att avsluta det avtal med USA som utgör grunden för den amerikanska truppnärvaron i landet. USA har cirka 5.200 soldater på plats sedan 2014, som deltar i den internationella insatsen mot terrorgruppen IS. Omröstningsresultatet ses som en skarp irakisk markering, även om innebörden än så länge är oklar.

”Enligt avtalet kan det ta upp till ett år att avsluta samarbetet, men under rådande omständigheter kommer processen att bli betydligt snabbare, om inte omedelbar”, säger Abbas Kadhim, chef för den amerikanska tankesmedjan Atlantic Councils Irak-sektion, till Wall Street Journal.

USA och Iran tillhör båda Iraks allierade. Bagdad har därför hamnat i en knepig situation efter fredagens attack. De Iran-vänliga fraktionerna i landet menar att USA brutit mot landets suveränitet. Å andra sidan är det många som är rädda för att Iran ska få ännu större inflytande i landet utan USA:s närvaro, samt att IS ska komma tillbaka.

Donald Trump såg inte med blida ögon på söndagens omröstning.

”Om de ber oss att lämna och vi inte gör det på en särskilt vänskaplig basis, så kommer vi att sätta in sanktioner som de aldrig har sett maken till tidigare”, sa USA:s president till reportrar på söndagskvällen.

”De kommer att få de iranska sanktionerna att framstå som tama.”

På hemmaplan har Donald Trump fått utstå en hel del kritik efter fredagens attack, inte minst från Demokraternas presidentkandidater. De anklagar honom bland annat för att eskalera konflikten i syfte att avleda uppmärksamheten från den pågående riksrättsprocessen.

Vad som däremot knappt nämnts i motiv-diskussionerna är olja, vilket är en stor förändring jämfört mot hur det historiskt brukat låta när USA blandat sig i konflikter i Mellanöstern. Skifferrevolutionen har inneburit att USA inte längre är beroende av importerad Opec-olja utan kan stå på egna ben. 

Under fredagens presskonferens sa president Trump att elimineringen av general Soleimani syftade till att förhindra planerade attacker mot amerikanska intressen i regionen. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?