1515

USA-oro får Vestas att rasa på börsen

Danska Vesta, som leds av den skånska duon Anders Runevad och Bertil Nordberg, rasade på fredagsmorgonens Köpenhamnsbörs på osäkerhet om hur den amerikanska skattereformen ska påverka vindkraftbolaget.

Bert Nordberg, ordförande för Vestas.
Bert Nordberg, ordförande för Vestas.Bild:Jesper Frisk; Stig-Åke Jönsson/TT

Ett förslag till kraftig neddragning av det amerikanska stödet till vindkraft skapar osäkerhet om framtidsutsikterna för Vestas VWS +0,88% Dagens utveckling och andra aktörer inom vindkraftsindustrin i USA, skriver Ritzau Finanz.

Enligt Barclays kan den föreslagna skattereformen komma att få skadliga effekter på marknadsvolymer och priser om den genomförs.

Skattereformen innehåller bland annat förslag om att sänka skatterabatten med nästan en tredjedel för vindkraftsprojekt med byggstart efter den 2 november 2017.

Vestas-aktien var ned nästan 7 procent vid 9.30-tiden på fredagen.

Vestas Winds svenske vd Anders Runevad och ordförande Bert Nordberg har gjort succé som ledare för den danska vindkraftsjätten och har båda pekats ut som kandidater att ta över ledningen för Ericsson.

Anders Runevad har utsetts till världens 28:e bäste affärsperson av den amerikanska affärstidningen Fortune, och blev därmed bästa nordbo på listan som toppades av Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Efter Anders Runevads framgångar med Vestas och hans tidigare karriär på Ericsson var det många på den svenska aktiemarknaden som ville se honom som ny vd på den svenska telekomjätten. Men det blev Börje Ekholm som fick jobbet i stället.

Bert Nordberg är tidigare Ericsson-direktör och blev 2012 ordförande för det då krisande vindkraftsbolaget. Under hans tid som ordförande har aktien stigit närmar 1.500 procent och han har korats till Nordens bästa styrelseordförande.


Di:s Richard Bråse rekommenderade en försäljning i Vestas i juni i år. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?