USA öppnar för militär konflikt med Nordkorea

USA överväger ”alla alternativ” för att stoppa det nordkoreanska kärnvapenhotet inklusive militära åtgärder. Det sa landets utrikesminister Rex Tillerson under ett besök i Sydkorea på fredagen enligt Bloomberg.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.Bild:AP

USA:s tålamod med Nordkorea är slut och enligt Rex Tillerson överväger man flera olika alternativ, inklusive militära, om det nordkoreanska kärnvapenhotet blir för stort.

”Om de höjer hotet från sitt vapenprogram till en nivå som vi tror kräver handling är det ett möjligt alternativ”, sa Rex Tillerson på frågan om ett potentiellt militärt anfall enligt Bloomberg.

Han uteslöt även ytterligare förhandlingar med Nordkorea innan de går med på att avveckla sina kärnvapen.

Rex Tillerson befinner sig för tillfället på en resa till Sydkorea, Japan och Kina för att försöka hitta en ny strategi för att hantera Nordkorea.

”Låt mig vara mycket tydlig: politiken med strategiskt tålamod är slut. Vi överväger alla alternativ. Nordkorea måste förstå att den enda vägen till en säker, ekonomiskt gynnsam framtid är att överge utvecklingen av kärnvapen, ballistiska missiler och andra massförstörelsevapen”, sa Rex Tillerson på fredagen enligt Bloomberg.

Rex Tillerson sade även att USA kommer att fortsätta installera missilförsvarssystemet Thaad i Sydkorea och hoppas att Kina ska sluta straffa Sydkorea för detta och i stället fokusera på det växande hotet från Nordkorea. Kina vänder sig i sin tur mot missilförsvarssystemet då de oroar sig för att systemet kommer användas för att motverka Kinas militära kapacitet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?