USA öppnar för global digitalskatt

USA:s regering har öppnat dörren för en global uppgörelse om en så kallad digitalskatt. Beskedet lämnades av landets nya finansminister Janet Yellen på ett G20-möte.

USA:s nya finansminister Janet Yellen.
USA:s nya finansminister Janet Yellen.Foto:David Paul Morris

Siktet är nu enligt finansministrarna på G20-mötet inställt på att i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD nå en multilateral uppgörelse om ett gemensamt regelverk för att beskatta gränsöverskridande digitala tjänster i sommar.

Yellens företrädare – Steven Mnuchin – lanserade hösten 2019 ett krav på att få göra undantag från en framtida global taxeringsmodell, vilket i praktiken skulle ha inneburit att giganter som Amazon, Google och Facebook skulle ha kunnat välja bort beskattning.

Beskedet om att Yellen nu dragit tillbaka detta krav välkomnas av hennes europeiska kollegor. Tysklands finansminister Olaf Scholz kallar det för ett stort genombrott som kan leda till en bred global uppgörelse.

Yellen ska även ha öppnat för att anpassa USA:s bolagsbeskattning till en framtida OECD-uppgörelse, vilket kan bana vägen för en miniminivå på bolagskatt globalt.

Den franske kollegan Bruno Le Maire är också positiv till USA:s nya linje i frågan.

”Nu har vi en uppgörelse till sommaren inom räckhåll”, sade Bruno Le Maire efter G20-mötet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?