1515

USA och Sydkorea ställer in militärövning

Militärövningen "Freedom Guardian" som var planerad att hållas i augusti har ställts in, bekräftar USA:s och Sydkoreas försvarsdepartement. USA:s president Donald Trump ser därmed ut att uppfylla sitt löfte till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

USA och Sydkorea har haft gemensamma militärövningar i decennier, vilket har retat gallfeber på Nordkorea genom åren.

Under sitt historiska möte med Kim i förra veckan förband sig Trump att ge Nordkorea säkerhetsgarantier, i utbyte mot att Kim återupprepade löftet att arbeta för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

På en egen presskonferens efter mötet preciserade Trump att han var beredd att stoppa "krigsövningarna".

Nu bekräftar såväl sydkoreanska som amerikanska representanter att övningen "Freedom Guardian" ställs in.

"Vi samordnar fortfarande ytterligare åtgärder. Det har inte tagits något beslut om framtida krigsövningar" säger USA:s försvarsdepartement Pentagon i ett uttalande. Precis som Trump använder Pentagon ordet "krigsövningar" vilket är ovanligt i sammanhanget. Den formuleringen är vanlig i nyhetsrapporteringen i nordkoreanska statsmedier.

De mest intensiva övningarna mellan länderna brukar ske under våren. Så skedde även i år, vilket orsakade stora protester från Nordkorea som hotade ställa in toppmötet med USA.

Från en annan del av regionen kommer uppgifter om att Kim Jong-Un har landat i Peking för ett tvådagarsbesök. Det rapporterar kinesiska medier.

Enligt obekräftade uppgifter ska han träffa ledaren Xi Jinping för att berätta om läget efter toppmötet med Trump i förra veckan.

Det är tredje gången i år som Kim besöker grannlandet. Supermakten Kina är den slutna diktaturen Nordkoreas viktigaste allierade.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?