ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA och Israel lämnar FN-organet Unesco

  • Foto: AP

USA kommer vid årsskiftet att dra sig ur FN-organet Unesco, meddelar utrikesdepartementet i Washington.

Irsraels premiärminister Banjamin Netanyahu säger att även Israel förbereder sig för att lämna Unesco. I ett uttalande säger han också att USA:s beslut att lämna FN-organet var "modigt och moraliskt".

Netanyahu har instruerat Israels utrikesdepartementet att förbereda skilsmässan.

USA slutade att ge pengar till organet efter att det gav Palestina medlemskap 2011. Washington-regeringen har återkommande kritiserat Unesco för resolutioner som USA anser vara anti-israeliska.

Unesco utser bland annat världsarv.

"Vi beklagar att USA väljer att lämna organisationen. Ett starkt USA behövs i det multilaterala systemet. Vi ser att Unescos mandat är viktigare än någonsin. Vi behöver USA som står upp för press och yttrandefrihet, vetenskap, utbildning och mot extremism, många av de frågor som är aktuella i dag. Det är väldigt tragiskt", säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco till TT.

Han vill inte spekulera i om utträdet är ett resultat av vilken president som styr USA men konstaterar att timingen är anmärkningsvärd när Unesco just nu är inne i en process för att välja en ny generalsekreterare.

Han hoppas att andra länder kan kliva fram nu när USA lämnar.

"Det är väl en förhoppning, och har visat sig i andra sammanhang, som när USA drog sig tillbaka i frågor om sex och samlevnad", säger Mats Djurberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer