ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

USA listar nya tullar mot Kina

  • Foto: Evan Vucci

De senaste förhandlingarna mellan Kina och USA angående importtullar har misslyckats. Nu har USA tagit fram en lista på importvaror till ett värde av 200 miljarder dollar som kan få nya tullar, uppger amerikanska företrädare.

Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer säger att man vill lägga nya avgifter om 10 procent på de kinesiska varorna.

Draget är det senaste i det eskalerande handelskriget mellan världens två största ekonomier. Trump sade förra veckan att USA:s nya tullar kan beröra totalt varor till ett värde av mer än 500 miljarder dollar – vilket ungefär motsvarar den totala importen från Kina förra året.

Enligt representanter för administrationen ska allmänheten under en tvåmånadersprocess kunna lämna sina synpunkter på de föreslagna varorna innan listan slutförs.

På listan över varor med importtullar hittas konsumentprodukter såsom bildäck, handväskor och cyklar. Även hundratals olika matprodukter, tobaksvaror, kemikalier, kol, stål och olja har hamnat i handelskrigets skotteld.

De asiatiska börserna har under morgonen reagerat negativt. Framförallt har sjöfart och maskintillverkare skadats.

Shanghai Composite har tappat nästan två procent. Japanska Nikkei 225 och kinesiska Hang Seng har båda handlats ned knappa 1,5 procent.

Strax efter beskedet från Washington meddelade Kina att landet svarar med samma mynt.

"Som alltid har den kinesiska regeringen inget annat val än att vidta nödvändiga motåtgärder", skrev Kinas handelsminister i ett uttalande. 

Kinas import från USA når dock inte upp till 200 miljarder dollar, vilket betyder att Kina måste använda andra metoder att ge igen mot USA, vilket kan betyda ökad övervakning, förseningar innan investeringar godkänns och bojkott av varor.

Kina avser sedan tidigare att stämma USA hos WTO. De nya tullarna kommer att ingå i stämningsansökan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer