ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA lättar inte på sanktionerna mot Nordkorea

  • USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Carolyn Kaster

USA kommer inte att lätta på sanktionerna innan Nordkorea skrotar alla sina kärnvapen. Det är beskedet efter utrikesminister Mike Pompeos tvådagarsbesök till det slutna landet.

USA:s sanktioner mot Nordkorea kommer att vara kvar tills landet har uppnått "slutgiltig kärnvapennedrustning", säger Mike Pompeo som gjorde ett framträdande sedan han återvänt till Japan efter resan till Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

"Samtidigt som vi uppmuntras av framstegen i samtalen, kan inte endast framsteg rättfärdiga en lättnad av de nuvarande sanktionerna", säger Pompeo.

Tonen mellan länderna har hårdnat efter besöket. Pompeo uttryckte initialt att samtalen varit "mycket produktiva", medan Nordkorea kallade de amerikanska kraven på nedrustning för gangsteraktiga.

"Om kraven var gangsteraktiga är hela världen en gangster, eftersom det finns ett enhälligt beslut i FN:s säkerhetsråd om vad som måste uppnås", säger Pompeo.

Mike Pompeo säger att nedrustningen har en bred definition, och omfattar allt från vapen till robotar, och att den nordkoreanska sidan inte har bestridit den synen.

"Det kommer att gå att bekräfta den fullständiga kärnvapennedrustningen, det är vad president Trump och ordförande Kim har kommit överens om", säger Pompeo.

Japans utrikesminister Taro Kono säger att USA, Japan och Sydkorea är överens om att sanktionerna ska fortsätta till dess att Nordkorea skrotar sitt kärnvapenprogram och slutar utveckla ballistiska robotar, det vill säga sprängladdningar som avfyras över långa sträckor med hjälp av en raketmotor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies