1515
Annons

USA lämnar Parisavtalet – Trump vill förhandla om

USA hoppar av Parisavtalet som ska begränsa klimatförändringar, säger president Donald Trump.

Det hjälpte inte med vädjanden från andra länder: Trump ser det som en väg att sätta "America first".

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Pablo Martinez Monsivais/TT

Kina och Europa står sida vid sida för Parisavtalet och mot klimatförändringar, försäkrade ledarna Angela Merkel och Li Keqiang på ett möte i Berlin, med anledning av det besked som väntades.

"Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap – och att fatta rätt beslut", skrev statsministrarna i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island i ett gemensamt brev till Trump

Men Trump anser att avtalet är för dyrt för USA, och han ska försöka få till ett nytt avtal. Han argumenterar för att han genom att lämna det uppfyller vallöftet om att sätta amerikanska arbetare först.

Kina och Indien kommer för lindrigt undan med Parisavtalets utfästelser, hävdar han.

"Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist", säger Trump.

Om USA drar sig ur kan effekten av avtalet minskas. Men avtalet är redan i kraft, och Kina och EU håller fast vid det.

"Kina kommer att fortsätta implementera löftena i Parisavtalet, för att uppnå målen till 2030 stabilt, steg för steg", säger premiärminister Li på en presskonferens med Merkel i Berlin, och får medhåll av den tyska förbundskanslern.

"Men självklart hoppas vi göra detta i samarbete med andra", tillägger Li.

Från Ryssland hälsar också president Vladimir Putin att landet kommer att fortsätta stödja avtalet. Det finns inga bra alternativ, säger Putin via sin talesman Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyråer.

USA:s tidigare president Barack Obama var pådrivande för att få igenom Parisavtalet, men Trump hade som vallöfte att landet ska lämna det.

Flera av ledarna för USA:s största och tongivande företag har vädjat till Trump att inte hoppa av avtalet, däribland oljebjässen Exxon Mobil Corp, Apple, Dow Chemical, och Unilever.

Elon Musk, chef för Tesla och Space X, har gått ett steg längre och hotar med att hoppa av de råd med tunga affärsmän som Trump har upprättat, om presidenten gör verklighet av hotet att säga upp miljöavtalet.

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera