Annons

USA kritiserar storbanken för att hjälpa Kina i Hongkongförtryck

Den brittiska banken HSBC kritiseras av USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att bistå Kina i landets förtryck mot demokratiaktivister i den före detta fristaden Hongkong, rapporterar Financial Times.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Manuel Balce Ceneta

HSBC, som har sin huvudverksamhet riktad mot Sydostasien, kritiseras för att ha frusit konton tillhörande bland andra publicisten och demokratiförkämpen Jimmy Lai.

”Banken upprätthåller konton för personer mot vilka det påförts sanktioner för att de bidrar till att förvägra Hongkongborna deras frihet, medan de stänger konton för dem som kämpar för denna frihet”, sade utrikesminister Mike Pompeo.

Det är inte första gången HSBC kommer under Mike Pompeos kritik för agerandet i Hongkong efter att banken uttryckt stöd för den kontroversiella nya kinesiska säkerhetslagen som kommit på plats för att kuva de omfattande demokratidemonstrationer som pågått i den tidigare brittiska kolonin.

Även i hemlandet Storbritannien har utrikesminister Dominic Raab kritiserat bankens ställningstagande.

Något som lyfts fram som en väsentlig aspekt i händelseutvecklingen är liberaliseringen av den kinesiska finansmarknaden. Parallellt med att maktgreppet Kina tagit om Hongkong blivit allt tätare har fler och fler västerländska banker lockats att söka tillstånd för att få verka i den tidigare helt stängda kinesiska kreditmarknaden.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?