Annons

USA-kontroll på Arlanda dröjer

Det dröjer ända till 2019 innan amerikanska gränskontroller för resenärer till USA blir verklighet på Arlanda.
Det nya systemet innebär investeringar på omkring 450 miljoner kronor för Swedavia som driver Arlanda flygplats.

ENKLARE RESA. Arlanda är en av tio europeiska flygplatser som kan komma i fråga för amerikanska gränskontroller, men först 2019.
ENKLARE RESA. Arlanda är en av tio europeiska flygplatser som kan komma i fråga för amerikanska gränskontroller, men först 2019.Bild:Fredrik Sandberg

För två år sedan avslöjade Di att förhandlingar inletts mellan USA och Sverige om att införa preclearance-systemet på Arlanda för resenärer till USA, det vill säga att den amerikanska tull- och gränskontrollen sker på svensk mark.

Efter långa förhandlingar skrev Sveriges inrikesminister Anders Ygeman och USA:s ambassadör Azita Raji i november förra året under ett avtal om US preclearance på Arlanda.

Samtidigt ingick Swedavia, som äger och driver Arlanda flygplats, en överenskommelse med United States Customs and Border Protection – USA:s tull- och gränspolismyndighet – om hur systemet ska fungera.

”För vår del är det klart, men nu återstår den juridiska processen”, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia.

Polismästare Stefan Mann utreder på regeringens uppdrag hur svensk lagstiftning ska anpassas för att kunna införa US preclearance, och hans arbete ska vara klart senast den 22 juni i år.

Därefter ska regeringen arbeta fram ett förslag till proposition som beräknas bli klart under hösten. Propositionen ska sedan granskas av lagrådet och om den godkänns går lagförslaget till riksdagen för omröstning. Hela den juridiska processen beräknas vara klar till sommaren 2018, enligt Ulf Wallin.

Därefter ska Swedavia fatta sitt investeringsbeslut. Det nya systemet kräver att man kan separera USA-resenärerna i en del av Arlanda flygplats för att genomföra gränskontrollerna, och att bygga en anläggning för detta innebär en investering på omkring 400 Mkr för Swedavia.

”Vi avvaktar riksdagens beslut eftersom det här är en så stor investering. Men vi tror och hoppas att det ska gå igenom”, säger Ulf Wallin.

”Och när riksdagen fattar beslut ska alla förberedelser vara klara så att bygget kan börja ganska omgående.”

I väntan på riksdagsbeslutet investerar Swedavia omkring 50 Mkr i förberedelser inför bygget, exempelvis ritningar, upphandlingsunderlag och markarbeten.

Det tar omkring ett år att bygga anläggningen för gränskontrollerna, vilket innebär invigning till sommaren eller hösten 2019.

Ulf Wallin berättar att det är tio europeiska flygplatser som kan komma ifråga för US preclearance.

”Vi har kommit längst eftersom vi har tecknat ett avtal. Vi ligger först i spåret.”

Amerikanska gränskontroller på svensk mark innebär stora möjligheter för Arlanda, som förra året hade 600.000 resenärer till och från USA.

”Det blir egentligen nästan dubbelt så många USA-resenärer eftersom många reser via andra flygplatser som Heathrow och Frankfurt. Många fastnar i långa köer till gränskontrollerna när de landar på amerikanska flygplatser. Med preclearance kan man gå förbi alla köer. Det är en fördel att kunna erbjuda det”, säger Ulf Wallin.

”Det öppnar också för flygbolag att hitta mindre destinationer i USA.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?