1515
Annons

USA: Konkurrensmål om generika sväller – Teva ner i Israel

En amerikansk undersökning om brott mot konkurrenslagarna inom området generiska läkemedel har vuxit till att omfatta minst 16 bolag och 300 läkemedel.

"Det här är troligen den största kartellen i USA:s historia", säger Joseph Nielsen, federal åklagare och konkurrensutredare, i en intervju med Washington Post.

Bland de 16 anklagade bolagen finns enligt tidningen Mylan, Teva och Dr Reddys. 

Enligt utredningen kallades generikamarknaden internt i branschen för "sandlådan", ett ställe där alla inblandade förväntades leka snällt. Begreppet "rättvis andel" användes för att dela upp försäljningen så att varje bolag fick fortsatta vinster. Om något bolag ignorerade de oskrivna reglerna och sålde läkemedel billigare än överenskommet beskrevs det som att "förstöra marknaden".

Som ett exempel på extraordinära prisökningar nämns ett tio år gammalt läkemedel mot astma, albuterol, som såldes av generikatillverkarna Mylan och Sun. Priset på läkemedlet drevs upp med över 3.400 procent.

"Det är särskilt ironiskt eftersom hela idén med generiska läkemedel var att vi skulle få lägre priser", säger den förre kongressledamoten Henry Waxman till Washington Post.

Teva backade med nära 7 procent på börsen i Tel Aviv efter beskeden om utredningen, men återhämtade sig och var vid 11.30 ned 3,6 procent


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?