ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA kan skrota visumfrihet för Europa

  • John Kelly. Foto: AP

Den amerikanske ministern för inrikes säkerhet vill syna ESTA, det program som låter européer resa till USA utan att ansöka om särskilt visum, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det kommer efter uppgifter om att landets regering överväger nya krav på resenärer från Europa.

John Kelly, USA:s minister för inrikes säkerhet, vill granska ESTA-programmet. Systemet ger medborgare från närmare 40 länder, varav de flesta europeiska, möjlighet att resa till USA utan att ansöka om visum. Både turister och affärsresenärer från bland annat Sverige kan på så vis stanna i upp till 90 dagar utan att ansöka om särskilt visum.

”Vi måste börja titta mycket noggrant på det programmet”, sa John Kelly under ett tal i Washington på tisdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Han sa att han inte ville skrota ESTA helt men pekade ut medborgare i Europa som reser för att strida med terrorgruppen IS i Irak och Syrien som ett särskilt hot.

”Min oro nu när vi vinner i Irak och snart kommer att vinna i Syrien är att dessa krigare kommer att åka tillbaka till sina hemländer i Europa och sedan möjligtvis göra resan till USA”, sa John Kelly enligt Bloomberg.

Utspelet kommer efter en rad liknande förslag från den nya administrationen i Washington. President Donald Trump har tidigare försökt få igenom verkställande beslut om att stoppa personer från ett antal länder i Mellanöstern från att resa in i landet, något som än så länge fastnat i domstolsväsendet.

I mars utfärdades nya regler som förbjuder resenärer från åtta länder i Mellanöstern att ta med sig större elektroniska apparater som bärbara datorer i handbagaget på flighter till USA.

Företagstjänst: Sälj fakturan till rätt pris – jämför här (extern tjänst)

Tidigare i april rapporterade tidningen Wall Street Journal att administrationen överväger regler som skulle tvinga resenärer som kommer till landet inom ESTA-systemet att lämna över information som kontakter i telefonboken och inloggningsuppgifter till konton på sociala medier.

Enligt ett annat förslag skulle resenärer genomgå ett ”ideologiskt test”. Frågorna skulle bland annat inkludera hur resenären ser på hedersmord och ”människolivets okränkbarhet”.

Tyck till