ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA inför strängare regler för migranter

  • Foto: Carolyn Kaster

I morgon inför Vita huset nya strängare regler för migranter som tar sig in i USA från Mexiko. Reglerna kommer innebära att de flesta berövas rätten att söka asyl.

"USA är ett generöst land men är nu fulkomligt överhopat av det tryck som är kopplat till att omhänderta och processa hundratusentals utlänningar längs den södra gränsen", motiverar justitieminister William Barr de nya reglerna i ett uttalande.

Den långtgående förändringen av asylreglerna aviserades bara en dag innan den enligt planerna ska träda i kraft.

De nya reglerna innebär att den som uppger våld i hemländerna som asylskäl inte får sin ansökan prövad om personen inte sökt asyl i något av länderna hen korsat på vägen till USA. Något som förväntas innebära att den stora merparten av alla migranter inte kommer att kvalificera sig för en asylprövning.

"Den här regeln kommer att leda till minskad asylshopping från ekonomiska migranter som vill utnyttja vårt asylsystem för att ta sig in i USA", säger Barr i uttalandet.

Personer som kan visa att de flyr tortyr eller förföljelse kommer fortsatt ha möjlighet att söka asyl.

Enligt Kevin McAleenan, USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, handlar det om en interrimsregel.

”Tills kongressen kan agera kommer den här interimistiska regeln att minska dragningskraften att invandring illegalt till USA”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer